Analyse
Zal de Fed nog in 2016 haar rente verhogen door de toegenomen inflatie? 1 jaar geleden - woensdag 19 oktober 2016

Die vraag houdt ook de financiële markten bezig, en er wordt dus opnieuw druk gespeculeerd...

De kans dat de Amerikaanse rente nog eind dit jaar zal stijgen, lijkt toe te nemen, waardoor de dollar hoger klimt en nu overgewaardeerd is ten opzichte van onze Europese eenheidsmunt (minder dan 1,10 USD voor 1 EUR).
Amerikaanse aandelen kunnen bogen op een beperkte volatiliteit en fraaie verwachte rendementen, waardoor ze dan ook op post blijven in
onze beleggingsstrategie.
Voor Amerikaanse overheidsobligaties zijn we minder enthousiast. De reële rendementen zijn vandaag al erg beperkt en dreigen verder te dalen naarmate de inflatie in de VS toeneemt.

 

Amerikaanse inflatiecijfers

Eind september vertoonden de consumptieprijzen in de VS een stijging van 1,5 % ten opzichte van hun niveau een jaar eerder, en zelfs van 2,2 % als we geen rekening houden met de prijzen voor voeding en energie. De kosten verbonden aan wonen (+2,7 % op jaarbasis), aan diensten en voorzieningen (+3 %), aan medische kosten (+4,9 %) en aan geneesmiddelen (+7 %) lieten de sterkste stijgingen optekenen.

 

Twee doelstellingen van de Fed stilaan bereikt

Op een niveau van +1,5 % op jaarbasis ligt het Amerikaanse inflatiepeil voorlopig nog onder de officiële doelstelling van de Fed (2 %), maar naarmate de negatieve impact van de gedaalde energieprijzen (-2,9 % op jaarbasis) verder afzwakt, zal dat doel steeds meer benaderd worden. En met een werkloosheidsgraad van 5 % in september, is ook de Amerikaanse arbeidsmarkt (ondanks de vertraging van de jobcreatie de voorbije maanden) bijzonder gezond, wat meteen de tweede doelstelling van de Fed is (situatie van volledige tewerkstelling).

 

Rentestijging niet onwaarschijnlijk, zelfs wenselijk

Nu de 2 doelstellingen van de Amerikaanse centrale bank beter in zicht komen, is het dan ook geen toeval dat Stanley Fischer, de nummer 2 van de Fed, heeft benadrukt dat het Amerikaanse monetaire beleid stilaan zijn doelen heeft bereikt en dat het gevaarlijk kan zijn om de rentevoeten te lang op een te laag niveau te handhaven. Meer was er uiteraard niet nodig om de markten hoop te geven op een rentestijging nog dit jaar, meer bepaald naar aanleiding van de bijeenkomst van het monetair comité in december. Zo'n rentestijging lijkt ons inderdaad plausibel, en ze zou trouwens ook de geloofwaardigheid van de Fed bovendien een stilaan noodzakelijke opkikker bezorgen.

 

Hoe dan ook zal de normalisatie (lees: stijging) van de Amerikaanse rentevoeten traag en geleidelijk verlopen, om kleerscheuren voor de economie en voor de financiële markten te vermijden. De kans is dan ook klein dat het rentepeil in de VS in 2017 zal uitstijgen boven de 1 %.

 

Deel dit artikel