Analyse
OPEC-akkoord van 28 september: een kentering? 1 jaar geleden - dinsdag 11 oktober 2016

Welke impact zal dit op de olieprijs hebben?

Op 28 september bereikten de leden van de OPEC in Algiers een akkoord over het terugdringen van hun productie. Het akkoord betekent eigenlijk vooral dat grote olieproducenten zoals Saoedi-Arabië uiteindelijk toch voor een stuk moeten inbinden…

 

Drie koopwaardige aandelen in de sector:
– 
Exxon Mobil is de wereldwijde nr. 1, heeft nog altijd een lage schuldenlast en is in staat om zijn dividend te verdedigen en (kleine) overnames te doen als er zich kansen aandienen. Het is onze favoriet in de sector, die ook deel uitmaakt van onze selectie aandelen om een basisportefeuille samen te stellen.
– 
Chevron verkocht recentelijk een groot deel van zijn raffinageactiviteiten en riskeert daardoor wat afhankelijker te worden van het niveau van de olieprijs. Het aandeel is volatieler dan dat van landgenoot Exxon. De groep heeft een plan om haar schuldenlast terug te dringen.
– 
Repsol gaat gebukt onder de zware overnameschuld voor het Canadese Talisman. De rentabiliteit is te laag, maar de Spaanse groep is gestart met de verkoop van activa en met personeelsinkrimpingen en ze zal haar investeringen van 2016-’20 met 40% terugsnoeien.

 

Krachtmeting op het scherp van de snee

De Amerikaanse energiesector had het lange tijd moeilijk maar veerde de voorbije jaren krachtig op dankzij de ontginning van schalieolie. Van een productie van minder dan 7 miljoen vaten per dag in 2008 groeide de VS uit tot 's werelds grootste producent in 2014, vóór Saoedi-Arabië en Rusland, en klokte het land in 2015 af op een piekniveau van bijna 13 miljoen vaten per dag.

 

In diezelfde periode vertraagde het groeiritme door de wereldwijde crisis, waardoor er overaanbod ontstond en de olieprijzen sinds de zomer van 2014 onderuit gingen. In plaats van zijn productie terug te schroeven om de prijzen te ondersteunen, zoals het vroeger deed, vreesde Saoedi-Arabië voor zijn marktaandeel en bleef het volop olie oppompen in de hoop de Amerikaanse producenten, die met veel hogere extractiekosten werken, de nek om te wringen en het evenwicht op de markt te herstellen.

 

Maar dat verliep niet zoals gepland... De prijzenoorlog veroorzaakte wel het faillissement van tientallen kleinere producenten in de VS, maar de grote spelers overleefden en kwamen zelfs sterker uit de strijd. Ze verhoogden het rendement van hun boorputten en verlaagden drastisch hun productiekosten. In 2014 hadden de schalieolie-bedrijven in de VS nog een olieprijs van 60 à 70 USD nodig om rendabel te zijn, vandaag is dat maar 40 USD meer.

 

Amerikaanse weerstand

Uiteindelijk daalde de olieproductie in de VS maar rijkelijk laat en ook niet drastisch genoeg om het evenwicht op de markt te herstellen. Tegelijk voerden ook andere spelers hun productie op. Rusland kampte met een diepe recessie en bleef maximaal produceren. De internationale sancties tegen Iran werden opgeheven, zodat het land zijn productie kon relanceren. En ook Irak blaast zijn energiesector langzaam nieuw leven in.

 

Aangezien de wereldwijde vraag maar traag bleef groeien, bleef er een overaanbod en hield de neerwaartse druk op de prijzen aan. De lage prijsniveaus, die de VS en andere producenten van niet-conventionele olie op de knieën moesten krijgen, keerden uiteindelijk als een boomerang terug in het gezicht van Saoedi-Arabië. Het land weigerde zijn levensstandaard af te stemmen op de nieuwe financiële realiteit en zag zijn overheidstekort aanzwellen (naar verwachting 13,5% van het bbp in 2016). Als er niets gebeurt, zouden de financiële reserves uitgeput zijn tegen 2020. Het land moet dus wel ingrijpen.

 

Prijzen reageren op akkoord

De gesprekken binnen de OPEC de voorbije maanden en het akkoord van 28/09 gaven de olieprijs een duwtje. Die is intussen gestegen naar een niveau van 50 USD per vat, t.o.v. minder dan 30 USD begin 2016, maar bijna 110 USD in juni 2014. Een terugkeer naar zo'n prijsniveau is niet aan de orde.

 

Met de door de OPEC aangekondigde productiedaling zal het overaanbod op de markt pas in 2017 geabsorbeerd worden. Ook de hoge voorraadniveaus zullen de komende maanden de stijging van de olieprijs blijven afremmen. Bovendien staan de Amerikaanse schalieolie-producenten klaar om hun productie terug op te voeren als de prijzen blijven doorstijgen.

 

Dat de olieprijs weer in de lift zit, is goed nieuws voor de economie in de VS. Die had te lijden onder de gedaalde investeringen vanuit de energiesector, en als de activiteit daar aantrekt, zal dat de groei ondersteunen. Wie ook wint bij het OPEC-akkoord, is de oliesector zelf. Die klom sinds 28/09 al 3% hoger en staat nu sinds januari op 17,4% terreinwinst. Een hogere olieprijs is cruciaal voor de producenten, want nu kunnen ze de liquiditeiten genereren die nodig zijn om te investeren en om hun dividendbeleid waar te maken, een belangrijke factor voor een goed waarderingsniveau van de aandelen in de sector.

Deel dit artikel