Analyse
De internationale beurzen bleven in september vrijwel stabiel 1 jaar geleden - dinsdag 4 oktober 2016

Over de afgelopen maand boekten beleggers in euro een verlies van 0,2%. Sinds begin 2016 klokt hun rendement af op 3,4%.

De gezondheid van de Europese banken baart opnieuw zorgen en de beleggers weten niet goed welke houding aan te nemen. De centrale banken blijven de dans leiden.

 

Centrale banken

De Europese Centrale Bank kondigde geen extra stimuleringsmaatregelen aan en ontgoochelde de markten.

 

De Amerikaanse Federal Reserve besloot een stijging van de leidende rente nog maar eens uit te stellen, ondanks de goede gezondheid van de Amerikaanse economie en bedrijfsresultaten.

 

In Japan kwam men tot de vaststelling dat de maatregelen van premier Abe de voorbije 4 jaar weinig zoden aan de dijk hebben gezet, en de centrale bank besliste tot vrij ongewone maatregelen over te gaan in de hoop de yen alsnog te verzwakken en de deflatie een halt toe te roepen.

 

Rente

De markten hielden echt wel rekening met een stijging van de leidende rente in de VS in september, zoals blijkt uit de evolutie van de obligatierentevoeten op 10 jaar. Medio september zaten die zowat overal in de lift, tot boven de 1,7% in de VS, tot boven 0 in Duitsland, en richting 0 in Japan.

 

Na de beslissing van de Fed om toch opnieuw het status-quo te handhaven, vielen de rentevoeten terug, tot hun niveaus van eind augustus.
Door die weinig aantrekkelijke rendementen blijven we de obligatiemarkten mijden.

 

Valuta

De wisselkoersverhoudingen tussen de grote wereldmunten bleven ongewijzigd.

 

Beurzen

Voor de aandelenmarkten was het handhaven van het status-quo door de Fed en het uitblijven van extra maatregelen door de ECB geen slecht nieuws. Dat betekent immers dat het tijdperk van extreem lage rentevoeten en overvloedige financieringsmogelijkheden voorlopig nog even voortduurt. Nochtans zijn er geen redenen voor euforie. Want ook naast de monetaire onzekerheid stapelen de wolken zich op. Volgens de WTO zou de wereldhandel in 2016 slechts met 1,7% groeien (laagste cijfer sinds 2009) en als de conjunctuur verder verslechtert ook in 2017 maar in de buurt van 1,8% afklokken. Toch een zorgwekkend gegeven, waardoor de beleggers (en dus ook de beurzen) blijven twijfelen.
Wereldwijd bekeken waren de prestaties vrij homogeen in september.

 

– Alleen de beurs van Zuid-Afrika kon zich onderscheiden met een stijging van 5,2 %, hoofdzakelijk dankzij de heropleving van de rand na de politieke onzekerheid in augustus rond minister van financiën Pravin Gordhan. Met een economie die kreunt onder de hoge intrestvoeten en een inflatie van boven de 6%, moet Zuid-Afrika erin slagen om de beleggers gerust te stellen, o.a. door zijn overheidsfinanciën te saneren. Maar gezien de soliditeit van 's lands instellingen en financiële systeem, denken we dat het grote potentieel zich vroeg of laat zal concretiseren.

 

Beleg vanuit een langetermijnperspectief 5% van uw portefeuille in de tracker iShares MSCI South Africa.
– Ook aan Amerikaanse aandelen mag u nog altijd 10% besteden. Ze zijn nog altijd interessant gewaardeerd in verhouding tot de winstvooruitzichten.
– De beurs van Japan is daarentegen veeleer duur. Verkoop als u dat nog niet gedaan hebt.
Voor meer info, raadpleeg
onze strategie.

 

Op sectoraal vlak lieten de grondstoffen- en de staalsector zich positief opmerken in september. Met een rendement van 52,4% sinds begin 2016, recht de mijnsector na meerdere moeilijke jaren de rug. De herstructureringen en kapitaalverhogingen werpen vruchten af, en de algemene stijging van de grondstoffenprijzen sinds januari, met dank aan de gestegen investeringen van China en een gespannen aanbod voor bepaalde non-ferrometalen, geeft de beleggers weer hoop.

 

– Tegen het einde van de maand zorgden de banken weer voor paniek. Deutsche Bank, kreunde onder een recordboete van 12,5 miljard EUR die door de Amerikaanse justitie wordt geëist wegens de bewuste verkoop van "toxische" producten tussen 2006 en 2008.
Sinds begin 2016 laat de Europese financiële sector gemiddeld een verlies van 12,4% optekenen.
Laat de sector links liggen. Enkel Axa en UBS Group zijn koopwaardig.

 

– Tot slot bereikten de OPEC-landen eind september een akkoord om hun productie met ±2,3% terug te schroeven, een primeur sinds 2008. De olieprijs en dus ook de aandelen uit de sector spurtten 5% hoger de voorbije 5 dagen.
Chevron, Exxon Mobil en Repsol blijven onze favorieten.

Deel dit artikel