Analyse
Verenigde Staten: ontgoochelende ISM-index 1 jaar geleden - donderdag 8 september 2016

De resultaten van de ISM-index wat de industriële activiteit in de VS betreft, waren erg teleurstellend. Ze wijzen op een forse vertraging en bovendien hinkt het aantal bestellingen achterop.

Amerikaanse aandelenmarkten blijven profiteren van het overvloedig en goedkoop krediet. Zo flirt de S&P500 eens te meer met zijn historisch hoogtepunt, terwijl de Nasdaq tijdelijk zelfs even 5275,9 punten bereikte, een ongezien niveau. Amerikaanse aandelen zijn dus niet meer zo goedkoop als weleer. Maar gezien ze vandaag minder schommelen, zijn de Amerikaanse beurzen, vergeleken met de andere beurzen die we opvolgen, de minst riskante. Bijgevolg blijven Amerikaanse activa deel uitmaken van onze portefeuilles ter diversificatie. 

 

Terwijl de meeste Amerikaanse macrocijfers de laatste maanden erg geruststellend waren wat de gezondheid van 's werelds grootste economie betreft, schetsten nieuwe resultaten echter een heel ander beeld. Zo werden op 3 september de cijfers voor de jobcreatie bekendgemaakt. Deze wezen erop dat de economie wel nog altijd groeit, zij het tegen een trager tempo.

 

Daarnaast bedroeg de ISM-index voor de maand augustus 49,4 %, wat wijst op een krimp van de productie en de nieuwe bestellingen in de sector. Maar gezien in de VS, net als dit het geval is voor alle grote economieën, vooral de diensten toonaangevend zijn, werd reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van de ISM-index voor de dienstensector. Helaas waren die niet veel beter. Want ook hier was een fikse vertraging te merken tot 51,4 % in augustus t.o.v. 55,5 % in juli. En ook hier laat het aantal bestellingen te wensen over (eveneens 51,4 %), vooral de bestellingen bestemd voor de export (46,5 %).

 

De resultaten voor de ISM-index komen er echter minder dan twee weken nadat de grootste centrale banken ter wereld bijeenkwamen in Jackson Hole, toen Janet Yellen verklaarde dat de argumenten voor een renteverhoging in de VS de voorbije maanden flink aan kracht hadden gewonnen. Voor de Fed zijn de ISM-cijfers dan ook een afknapper. En onder die omstandigheden is het bijgevolg erg onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale bank er dan toch voor kiest de leidende rente in september op te trekken, laat staan om twee verhogingen door te voeren voor eind 2016.

 

Deel dit artikel