Analyse
Op 21/9 koos de Amerikaanse Federal Reserve ervoor om de rente te handhaven 1 jaar geleden - vrijdag 23 september 2016

De eerste renteverhoging vond plaats in december 2015. Inmiddels ligt de leidende rente al dus negen maanden tussen 0,25 en 0,50 %.

De beslissing is verre van unaniem: zo stemden drie leden tegen. Zij pleitten wél voor een renteverhoging. Het is de eerste maal sinds Janet Yellen haar functie opnam als hoofd van de Amerikaanse centrale bank dat de Federal Reserve met een dergelijke onenigheid kampt.

 

Het is echter vrij verrassend dat de Fed de renteverhoging blijft uitstellen: zo kan de VS opnieuw bogen op een volledige werkgelegenheid (werkloosheid slechts 4,9 % in augustus) en gaat het inflatiepeil mooi hoger (1,1 % in augustus en zelfs 2,3 % zonder voeding en energie).

 

In reactie op de kritieken heeft de Fed laten verstaan dat ze de rente mogelijks zou verhogen voor het eindejaar. Dergelijke aankondigingen moeten tegenwoordig echter met een korrel zout worden genomen. Eind 2015 was er immers sprake dat in 2016 vier renteverhogingen zouden worden doorgevoerd. Tot op heden is hiervan echter nog niets in huis gekomen!

 

Deel dit artikel