Analyse
Eurozone: stabiele werkgelegenheid, lage inflatie 1 jaar geleden - donderdag 1 september 2016

De laatste macrocijfers stellen de Europese centrale bank geenszins gerust.

De groeicijfers van de eurozone liggen vrijwel in lijn met haar groeipotentieel. En gezien de beurzen van het oude continent het de laatste tijd minder goed doen dan de andere beurzen wereldwijd, lijken ze ons tegenwoordig grotendeels correct gewaardeerd, of zelfs goedkoop. Mogelijks zullen we in de nabije toekomst dan ook opnieuw in de eurozone beleggen ter diversificatie.

 

Volgens een eerste raming zou de inflatie in de maand augustus met slechts 0,2 % geklommen zijn, wat fors onder de doelstelling van de ECB is (iets minder dan 2,0 %). En zonder rekening te houden met de energieprijzen gingen de prijzen amper 0,9 % hoger, terwijl dit in juli nog 1,0 % was.

 

De evolutie van de werkloosheid stelt evenmin gerust. Al pocht de bedrijfswereld met mooie omzetcijfers voor het 2e kwartaal (+ 0,3 % t.o.v. het vorige kwartaal en + 1,6 % op een jaar tijd), toch kan de arbeidsmarkt hiervan amper meegenieten. Zo bleef de werkloosheid in juli steken op 10,1 %, wat nog steeds veel te hoog is en vooral onrustwekkend daar het verschil tussen de eurolanden onderling erg groot is. Zo is in Duitsland 4,2 % van de bevolking werkloos, terwijl dit in Frankrijk 10,3 % is, 11,4 % in Italië en ... 19,6 % in Spanje.

 

De Europese centrale bank moet dus haar monetaire politiek kunnen afstemmen op enerzijds landen waarvan de economie blaakt van gezondheid zoals Duitsland (groeide in het 2e kwartaal met 1,7 %, vrijwel volledige werkgelegenheid) en anderzijds op landen waarvan de economie stagneert en waar de werkloosheid hoog ligt.

 

Al zal Mario Draghi gezien de inflatiedoelstelling nog steeds verre van bereikt is, waarschijnlijk nieuwe maatregelen nemen om de economie nieuw leven in te blazen, het is duidelijk dat landen als Duitsland hier niet op staan te wachten. Ook zullen de maatregelen mogelijks niet bij Berlijn in de smaak vallen. Afwachten dus...

Deel dit artikel