Analyse
Draghi handhaaft Europese leidende rente 1 jaar geleden - vrijdag 9 september 2016

Zoals verwacht koos de Europese centrale bank ervoor om de rentevoeten te behouden. Behalve de datum veranderde de ECB niets aan het perscommuniqué dat ze bekendmaakte tijdens haar vergadering van juli.

Globaal blijven we aandelen uit de eurozone vermijden met uitzondering van onder andere: Axa, Agfa, Engie, Gimv, GTT, Repsol, Telefónica et Umicore.

 

Zoals verwacht koos de Europese centrale bank ervoor de rentevoeten te behouden. Want al blijft de inflatie te zwak, toch lagen de groeicijfers van het 2e kwartaal vrijwel in lijn met het groeipotentieel van de eurozone.

 

Ondanks het feit dat deze beslissing te verwachten was, waren de aandelen- en obligatiemarkten toch teleurgesteld. Zij hoopten immers op nieuwe maatregelen die de economische groei een duw in de rug zouden geven. De ontgoocheling was echter des te groter daar volgens Mario Draghi er zelfs geen sprake is geweest van potentiële relancemaatregelen.

 

De ECB zal dus verder elke maand 80 miljard euro aan financiële activa inkopen tot minimum maart 2017. Vraag is echter of de centrale bank op de markten voldoende activa zal vinden om haar doelstellingen te bereiken. Gezien de obligatierendementen fors zijn afgenomen en beleggers de hoop blijven koesteren dat hun koers op een zeker moment toch zal opveren, zijn deze laatste niet meteen van plan hun staatsobligaties, die ooit erg hoge rendementen boden, van de hand te doen.

 

Zonder de verhoopte hervormingen van de ECB zal de eurozone in de volgende kwartalen wellicht tegen hetzelfde tempo blijven groeien als vandaag het geval is. We verwachten dus dat Europa veel minder dynamisch zal zijn dan andere grote regio's ter wereld. Ook ogen de vooruitzichten op lange termijn niet veel beter.

 

Gezien de context raden we u aan om enkel Europese aandelen te kopen als deze erg goedkoop zijn. En al evolueren de grote markten momenteel in die richting, toch is het nog even afwachten.

 

Deel dit artikel