Analyse
Augustus: vakantie- en recordmodus 1 jaar geleden - dinsdag 6 september 2016

In tegenstelling tot in 2015, toen ze opgeschrikt werden door de drievoudige devaluatie van de yuan, beleefden de beurzen dit jaar wel een vrij rustige zomer.

Nadat ze in juli 3,7% hoger klommen, hielden de internationale beurzen in augustus goed stand en sneuvelden er zelfs een paar records.

 

Bijna onopgemerkte records

In augustus bereikte de S&P500 in de VS een historisch hoogtepunt en klokten diverse Europese beurzen af op hun hoogste niveaus van 2016. Ook de negatieve Duitse rentevoeten op 10 jaar bleven relatief onopgemerkt, net zoals de amper positieve rente in Frankrijk en België (0,1%) en de lage rente in Spanje (minder dan 1%).

 

Soepele monetaire politiek

Deze cijfers zijn echter vooral het gevolg van de erg flexibele monetaire koers die zowat overal ter wereld gevaren wordt of werd.

 

– De verwachting is echter dat de Fed de rente in 2016 nog 1 of zelfs 2 keer zal optrekken (weliswaar met oog voor de evolutie van de markten).
Afgaand op het discours van Fed-voorzitster Yellen hebben de argumenten voor een renteverhoging in de VS de voorbije maanden immers aan kracht gewonnen en moet de Amerikaanse economie, die naar verwachting een sterk 2e halfjaar zal neerzetten, bestand zijn tegen wat hogere rentevoeten.

 

– Maar elders in de wereld zullen de centrale banken hun flexibel beleid handhaven en zal de rente erg laag blijven.
Dat geldt o.a. voor de eurozone, waar de ECB de economie wellicht nog extra zal ondersteunen, en voor China, waar de centrale bank de kredietverstrekking wil stimuleren om de groeicijfers erg hoog te houden. Het geldt nog meer voor Japan, waar nieuwe maatregelen onvermijdelijk zijn gezien de terugkeer van de deflatie.

 

– Het feest op de markten zal dus mogelijk nog even voortduren, maar als de Fed de dans gaat leiden, dan zal de rest vroeg of laat toch volgen.
Dat verklaart ook waarom de aandelen- en obligatiemarkten toch lichtjes terrein verloren aan het einde van de maand t.o.v. hun piekniveaus 2 weken eerder. Hun verdere evolutie zal afhangen van het monetaire beleid in de VS en van de mate waarin de markten andere groeimotoren vinden om hun waarderingsniveaus te rechtvaardigen.

 

Vrij geruststellende zomercocktail

– Na de brexitpaniek in juni kwamen de markten in het Verenigd Koninkrijk vrij snel tot rust. Door haar rentetarief te verlagen en haar activa-inkoop te relanceren, heeft de Bank of England ook snel gereageerd om mogelijke brexitgevolgen zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast stabiliseren de olieprijzen en zijn de bedrijfsresultaten globaal beter dan verwacht.
Overigens zijn veel multinationals die in Londen noteren, gericht op de export. Hun vooruitzichten ondervinden geen hinder van de brexit. De onderwaardering van het pond speelt dan ook in hun voordeel.
Britse aandelen blijven koopwaardig Besteed er 15% aan via het fonds Invesco UK Equity A.

 

– In de VS maakte 71% van de 500 ondernemingen met de grootste beurskapitalisatie beter dan verwachte resultaten bekend. De winsten voor het 2de kwartaal daalden er met 3,2%, wat iets minder is dan verwacht. En na 5 kwartalen van winstdalingen, nog altijd in het zog van de energiebedrijven, zou er stilaan verandering op til kunnen zijn en in 2017 zou de winstgroei er zelfs kunnen opleven tot boven de 10%.

 

– In Europa, waar veel bedrijven hun kwartaalresultaten nog moeten bekendmaken, is de balans wat minder positief, maar toch is ook bij ons 53% van de al gepubliceerde resultaten beter dan verwacht. De kwartaalwinsten zullen hier naar verwachting bijna 8% krimpen.
Na hun recente correctie zijn de markten van de eurozone opnieuw aantrekkelijker geworden en we sluiten niet uit dat we binnenkort opnieuw koper worden, maar voorlopig wachten we nog even af.

 

– De spectaculairste stijging is die van Brazilië (+56%, voor bijna de helft dankzij de heropleving van de real). Het land blijft volop kampen met een recessie, maar de beleggers lopen al vooruit op hervormingen van de nieuwe president (de geschorste Rousseff is intussen definitief afgezet).
Braziliaanse aandelen behouden hun plekje als diversificatie van onze meest dynamische portefeuilles.

 

– Indonesië, waar er al volop hervormd wordt, lijkt ons aantrekkelijker, ook voor neutrale profielen. Ondanks de koersklim van 19,5% sinds begin januari, mag u nog op het land inzetten.
Beleg in de fondsen Fidelity Indonesia A en Lyxor MSCI Indonesia ETF.

Deel dit artikel