Analyse
Ontgoocheling in Japan 1 jaar geleden - maandag 1 augustus 2016

De Japanse autoriteiten, die weer dynamiek in de economie willen krijgen, hebben nieuwe maatregelen aangekondigd, die niet echt konden geruststellen.

Japanse aandelen, die worden gestraft door de stijging van de yen en de terugkeer van de economische moeilijkheden, zijn daarentegen niet meer interessant.
Voor een evenwichtige samenstelling van uw portefeuille, raadpleeg
onze strategie.

 

Het nieuwe relanceplan ter waarde van 240 miljard euro is door waarnemers sceptisch onthaald. Achter dat kolossale cijfer zitten bedragen verstopt die reeds in de boeken opgenomen waren maar nog niet zijn uitgegeven én schattingen van private projecten (aangewakkerd door goedkope kredieten). Uiteindelijk was er weinig vers geld mee gemoeid.

 

De Bank of Japan van haar kant ontgoochelde helemaal. Terwijl er een aanzienlijke monetaire versoepeling was verwacht, heeft ze zich beperkt tot het verhogen van haar investeringen in aandelenfondsen, zonder de monetaire injecties te wijzigen. De leidende rentevoet is ook onveranderd gebleven. Terwijl het deflatiespook weer de kop opsteekt, doet de minimale actie van de Bank of Japan vermoeden dat ze al haar munitie heeft opgebruikt.

Deel dit artikel