Analyse
Inflatie in het VK veert op 1 jaar geleden - woensdag 17 augustus 2016

Het inflatiepeil bereikte in juli 0,6 %, wat nog ver onder de doelstelling is die de Bank of England beoogt (2 %), maar toch het hoogste punt vormt sinds november 2014.

In onze portefeuilles steken nog altijd Britse aandelen maar geen obligaties in pond.

 

De Britse inflatie werd opgepept door het afgezwakte Britse pond, waardoor geïmporteerde producten duurder worden (onder meer olie).
Als gevolg van de uitslag van het Brexit-referendum dook het pond in juli inderdaad tot zijn diepste punt tegenover de dollar van de laatste drie decennia. De recente verlaging van de Britse leidende rentevoet dreef het pond nog lager ten opzichte van de euro: zo is één pond tegenwoordig 1,13 euro waard en bereikte de Britse munt een minimum sinds augustus 2013.
Het pond blijft dus ondergewaardeerd ten opzichte van deze twee grote wereldmunten.

 

Bijgevolg raden we u nog steeds aan om Britse aandelen te kopen, o.m. de grootste beurskapitalisaties van Londen, die vaak multinationals zijn en minder blootgesteld zijn aan de gevolgen van de Brexit.

 

Gezien het pond nu fors is afgezwakt, raden we u Britse staatsobligaties echter af. Als gevolg van de recente tussenkomst van de Britse centrale bank, die haar activa-inkopen op deze markt opdreef, is de rente op 10 jaar namelijk teruggevallen. Tegenwoordig liggen de obligatierendementen rond de 0,5 %: ze liggen dus onder het huidige inflatiepeil en zijn in werkelijkheid dan ook negatief. En dit terwijl de Britse autoriteiten, die op zoek zijn naar een nieuw economisch groeimodel, in de loop van de volgende jaren het begrotingstekort zou kunnen laten oplopen.

Deel dit artikel