Analyse
De inflatie in de eurozone bedroeg in juli 0,2 % ten opzichte van een jaar voorheen 1 jaar geleden - vrijdag 19 augustus 2016

Vrij goed nieuws gezien dit hoger ligt dan het inflatiepeil in juni (0,1 %). Ook ebt hiermee de vrees voor deflatie weg. Toch stemt dit de monetaire autoriteiten nog steeds niet gelukkig.

Globaal gezien beleggen we amper in de eurozone.
Hierin zou echter verandering kunnen komen.

 

Het huidig inflatieniveau blijft ver onder de doelstellingen van de ECB (iets onder de 2 %). Ook schuilen achter het cijfer grote verschillen tussen de verschillende lidstaten onderling, waarvan zeven nog steeds met deflatie kampen. Dit is het geval voor Italië (-0,2 %), Spanje (-0,7 %) en Nederland (-0,6 %), terwijl het inflatiepeil positief is in Duitsland en Frankrijk (0,4 %) en zelfs piekt in België (2 %).

 

De impact van de olieprijs blijft belangrijk. Zonder rekening te houden met de energieprijzen komt de inflatie in juli in de eurozone uit op 1 % vergeleken met een jaar geleden. Afgelopen jaar zijn de prijzen van voeding, alcohol en tabak geklommen (+1,4 %), getrokken door de prijsstijging van fruit (6,4 %) en groente (5,6 %). Ook is op café en restaurant gaan inmiddels duurder (1,6 %).

 

Deze cijfers stellen de ECB niet gerust. Paniek is er echter niet. Mogelijks zal de centrale bank in de loop van de volgende maanden nieuwe maatregelen invoeren om de economie aan te zwengelen.

 

Tot nog toe beleggen we nog steeds niet in de eurozone. Europa doet het op de beurzen immers niet goed (sinds begin 2016: -6 % voor de Stoxx600 en -8 % voor de Stoxx Europe 50) in tegenstelling tot de VS (S&P500: +7 %) en het VK (FTSE100: +10 %) en bepaalde groeilanden (Indonesië: +19 %; Brazilië: +37 %).

 

Maar gezien de Europese beurzen alsmaar zakken terwijl de andere steeds hoger gaan, worden ze tegelijk ook alsmaar minder duur. We blijven de Europese markten nauwgezet opvolgen en mogelijks zullen we weldra opnieuw in Europese aandelen beleggen.

Deel dit artikel