Analyse
De industrie in de eurozone blijft groeien 1 jaar geleden - donderdag 25 augustus 2016

Voorlopig bedraagt de pmi-index (die bij de aankoopmanagers peilt naar de activiteit in de Europese dienstensector en industrie) voor de maand augustus 53,3 punten, wat flink boven de 50-puntengrens is en op een beginnende groei duidt.

Mogelijks zullen we binnenkort opnieuw in Europese aandelen beleggen ter diversificatie.

 

De Europese industriële activiteit boert lichtjes achteruit (tot 51,8 t.o.v. 52 punten in juli). Dit is echter te wijten aan het afgenomen aantal bestellingen (tot 51,5). Wat de productie betreft, bereikt de index immers 54 punten.

 

In de dienstensector bedraagt de index 53,1 en al ogen de vooruitzichten tegenwoordig iets minder fraai, toch overschrijden ze nog steeds de 60-puntengrens.

 

Duitsland kende een lichte vertraging maar blijft degelijk presteren (54,4).
Vooral Frankrijk doet het momenteel goed (51,6 t.o.v. 50,1 een maand eerder), wat voornamelijk te danken is aan de dienstensector (52). Ook ziet het ernaar uit dat het land een puik derde kwartaal tegemoet gaat, ondanks het feit dat de industrie achterop blijft hinken (48,5 in augustus).

 

Deze fraaie cijfers stuwden de euro iets hoger: zo krijgt u voor 1 EUR tegenwoordig meer dan 1,13 USD (nadert het hoogtepunt van deze zomer).

 

Rekening houdend met het feit dat de inflatie en de werkgelegenheid de goede kant opgaan en de groeicijfers uiteindelijk vrijwel in lijn liggen met het groeipotentieel van de eurozone, zal de ECB in de loop van de volgende maanden mogelijks blijven overwegen om nog meer maatregelen in te voeren om de economie aan te zwengelen. Maar gezien de soepele monetaire politiek niet alle problemen van de tafel zal vegen, zou de gunstigere conjunctuur de gelegenheid kunnen vormen om diverse hervormingen door te voeren op het oude continent.

 

Al flirten de Europese beurzen met hun hoogtepunt van dit jaar, toch doen ze het minder goed dan de andere grote wereldbeurzen. Wel zijn ze inmiddels goedkoper geworden. We blijven ze dus op de voet volgen.

 

Deel dit artikel