Analyse
De Australische centrale bank verlaagde op 2 augustus alweer haar leidende rentevoet. 1 jaar geleden - woensdag 3 augustus 2016

Dit is de tweede verlaging sinds begin 2016. De leidende rente bedraagt nu 1,5 %, een nieuw dieptepunt.

Australische aandelen vormen een interessante diversificatie in het kader van een langetermijnbelegging.
Ze blijven deel uitmaken van een aantal van onze portefeuilles. Raadpleeg
onze strategie voor meer informatie.

 

De Australische autoriteiten trachten de aussiedollar af te zwakken opdat geïmporteerde goederen in waarde zouden toenemen en de inflatie hoger zou gaan (bereikte haar laagste punt sinds 1999 en ligt ver onder de beoogde 2 à 3 %). Ook wil Australië op die manier haar economie aanzwengelen. Als gevolg van het einde van de boom in de mijnbouw, zijn de investeringen en de productie immers teruggevallen, terwijl net deze sector de motor van de Australische economie vormde.

De toename van het bbp met 1,1 % over het eerste kwartaal ten opzichte van de drie voorbije maanden en met 3,1 % op een jaar tijd, is voornamelijk te danken aan de gezinsuitgaven. En het is net om die uitgaven op peil te houden, dat de centrale bank haar leidende rentevoet heeft verlaagd.

De Australische economie zit dus nog steeds in een overgangsfase. Gezien ze nog te veel op de mijnbouw is gericht, moet ze vandaag worden gediversifieerd. In de loop van de volgende jaren zal ze echter minder sterk groeien dan gedurende het afgelopen decennium. Niettemin blijft de Australische economie solide en beschikt ze voor een ontwikkeld land nog steeds over een aanzienlijk potentieel.

 

Deel dit artikel