Analyse
Theresa May vervangt David Cameron als Britse eerste minister 1 jaar geleden - donderdag 14 juli 2016

De opkomst van een kandidate die een grote meerderheid van de Conservatieve Partij heeft kunnen verenigen, heeft het vertrek van Cameron bespoedigd.

De snelle keuze is goed nieuws want ze dringt de onzekerheid rond het land en de Europese Unie lichtjes terug. Het is dan ook geen verrassing om het pond en de beurs van Londen te zien opveren. We zetten nog steeds in op de beurs van Londen: het gemiddelde rendement ligt er hoog tegen een relatief laag risico. Onze voorkeur gaat uit naar grote marktkapitalisaties uit de FTSE100 die minder de impact van een Brexit voelen.

 

Theresa May heeft benadrukt dat het resultaat van het referendum weldegelijk inhoudt dat haar land uit de EU stapt en het aan haar is om ervoor te zorgen dat de effectieve Brexit slaagt. Maar dat zal geen gemakkelijke opdracht zijn.

 

Er zijn weliswaar al enkele ballonnetjes opgelaten, zoals de verlaging van de bedrijfsbelasting (van 20 % naar 15 %), om het land aantrekkelijker te maken. En als dit op de belastinginkomsten zou wegen en in eerste instantie tot een verslechtering van de begroting zou leiden, dan zal de UE er niet meer zijn om het land op de vingers te tikken…. En hoewel de minister van Financiën een begrotingsevenwicht op de lange baan heeft geschoven, slaagt het VK er zich nog steeds in te financieren tegen zeer lage tarieven en dat ondanks het verlies van de AAA-rating bij S&P (de rente op 10 jaar ligt lager dan 0,8 % en obligaties gelinkt aan inflatie, eveneens op 10 jaar, gaan tegen 1,58 % over de toonbank).
Maar hoe dan ook beschikt het VK tot nu toe nog steeds niet over een reële EU-exitstrategie of een parlementaire meerderheid die haar fiat voor een uitstap moet geven. De komende maanden zullen dus moeilijk zijn voor Theresa May.

 

Zie ook  de Britse leidende rentevoet blijft onveranderd

 

Deel dit artikel