Analyse
Juni op de beurzen: in het teken van de Brexit 2 jaar geleden - maandag 4 juli 2016

Na de overwinning van het Brexit-kamp in het VK kregen de internationale beurzen een correctie van 10 % van de Europese beurzen in hun maag gesplitst alvorens ze zich konden herpakken.

Uiteindelijk verloren beleggers in euro over heel juni slechts 1,5 % op de internationale beurzen (2 % sinds begin 2016). Wel neemt de volatiliteit toe.

 

Storm op de wisselmarkten

– Door de overwinning van het leave-kamp bij het referendum blikt het Britse pond terug op een slechte maand juni, waarin de munt bijna 8 % verloor t.o.v. de euro en de dollar.
– Het vooruitzicht op blijvend goedkope en overvloedige financiering (geen rentestijging in VS) speelde uiteraard in de kaart van de groeilanden. In één maand tijd spurtte de Braziliaanse real 13 % hoger t.o.v. de euro. En terwijl de Braziliaanse rente op 10 jaar begin 2016 nog ruim 16 % bedroeg, is dat vandaag maar 12,2 % meer. De Indonesische roepia en de Russische roebel klommen 3,6 % hoger t.o.v. de euro, de Zuid-Afrikaanse rand 7,6 %, en de Turkse lira 2,9 %.
– De Japanse yen ging om andere redenen maar liefst 8,3 % hoger t.o.v. de euro. Dat beperkt weliswaar de beursverliezen voor de beleggers, maar er rijzen steeds meer twijfels over de mate waarin Tokio nog in staat is om het land weer op de rails te krijgen. In yen verloor de Japanse aandelenindex Topix 8 %.
Bij gebrek aan vooruitzichten raden we u aan uw Japanse aandelen te verkopen.

 

Obligatiemarkten

De beperkte zichtbaarheid door het Brexit-verhaal joeg de obligatiekoersen de hoogte in. De Amerikaanse rente op 10 jaar daalde van 2 % eind april naar 1,4 % eind juni. De Britse rente op 10 jaar halveerde over diezelfde periode naar 0,8 %, terwijl de Duitse en Japanse rente nieuwe bodemniveaus bereikten van resp. -0,13 % en -0,25 %.
Bij dergelijke niveaus laten we de obligatiemarkten links liggen.

 

Beurzen

– Doordat de laatste opiniepeilingen tipten op een Bremain, zaten de beurzen in de lift en kregen ze een erg koude douche toen de uitslag bekend raakte. Toch is de balans over heel juni allerminst rampzalig. Wel waren de prestaties sterk verschillend van land tot land en van sector tot sector. De volatiliteit gaat ook opnieuw in stijgende lijn, en aangezien het scheidingsproces tussen het VK en de EU lang en moeizaam belooft te worden, zal dat wellicht nog geruime tijd zo blijven.
– De Britse beurs verloor in juni 5,8 %, maar dat is enkel te wijten aan de terugval van het pond. Zonder wisselkoerseffecten won ze terrein (+2,4 % in juni, +3,2 % over het 1ste halfjaar). Uiteraard kreeg de Britse financiële sector harde klappen (-16 % in juni) en blijft deze risicovoller dan ooit. Maar de vooruitzichten van de meeste multinationals die noteren in Londen en die vooral op de export en op activiteiten buiten het VK gericht zijn, blijven overeind. De Londense beurs zal gulle dividendrendementen blijven genereren (verwachting van 3,9 % bruto voor 2016) en de nu lichte onderwaardering van het pond t.o.v. de euro (-11,3 % sinds begin 2016) stelt ons gerust over het wisselkoersrisico waaraan beleggers in euro zich blootstellen.
– De beurzen uit de eurozone verloren in juni het meest terrein (-5,6 % gemiddeld). Ze waren al overgewaardeerd en het uitdeiningsgevaar van de Brexit-perikelen baart de beleggers zorgen, zeker aangezien de positieve gevolgen van het almaar flexibelere ECB-beleid nog altijd op zich laten wachten. De banken en verzekeraars (-11,9 % in juni), die het al moeilijk hadden door de almaar lagere rentestanden en de afwezigheid van inflatiedruk, waren de grootste slachtoffers. Sectoraal was de toerisme en vrijetijdssector de grootste Brexit-dupe. De Britten zijn goed voor 12 % van de bevolking van de EU en ze gaan graag op reis, waardoor de activiteit in de toeristische sector wellicht zal lijden onder de verwachte daling van hun koopkracht. In Europa verloor de sector 14,1 % in juni. Algemeen waren het vooral landen uit Zuid-Europa (die het meest te vrezen hebben bij een implosie van de EU en waar financiële waarden een groot gewicht hebben in de beursindexen) die de grootste correcties lieten optekenen.
– De grote winnaar van de maand was de goudprijs (+9 %). We handhaven ons koopadvies van maart. Besteed tot 5 % aan de tracker ETF Gold Bullion Securities, of, indien u een hoger risico niet schuwt, aan goudmijnen via de fondsen LO World Gold Expertise PD en Tocqueville Gold.

 

Deel dit artikel