Analyse
China: een dure groei 1 jaar geleden - dinsdag 19 juli 2016

China heeft aangekondigd dat het in het 2e trimester de beoogde groei van 6,7 % heeft gehaald.

Volgens ons bedraagt het reële groeipotentieel van China ongeveer 3,5 %. Een niveau dat veel lager ligt dan de huidige groei maar voldoende is om er een belegging in te rechtvaardigen. U mag nog steeds 10 % van uw portefeuille beleggen in Chinese aandelen via het fonds Fidelity Funds China Focus A.

 

Deze prestatie is echter enkel te danken aan een forse kredietgroei en een almaar zwaardere staatsinterventie in de economie. In juni viel de export met 4,8 % terug tegenover een jaar geleden. Meer dan ooit zijn consumptie en investeringen de motoren van groei. De groei van de gezinsvraag is enkel mogelijk dankzij een recordaantal aan kredieten, dat de prijzen van vastgoed ondersteunt (+44 % in het 1e halfjaar tegenover een jaar eerder). Daar komen de investeringen bovenop die ook geholpen werden door overvloedige en goedkope kredieten en een toename van de overheidsuitgaven met 20 % op jaarbasis.

 

De Chinese groei is dus sterk maar onevenwichtig. Naarmate de kredietgroei verder aandikt, nemen de risico’s toe. China heeft er alle belang bij om snel zijn groeivooruitzichten neerwaarts bij te stellen.

 

Deel dit artikel