Analyse
Brazilië: stijgende real, dalende rente, beursindex in de lift 2 jaar geleden - donderdag 7 juli 2016

Sinds 1 januari is de real met 18 % geklommen t.o.v. de euro, is de Braziliaanse rente op 10 jaar gezakt van meer dan 16,1 % tot 12,1 % en oogstte de index Bovespa een winst van 20 %.

We beleggen nog steeds een deel van onze portefeuilles in Brazilië. 

Braziliaans staatspapier biedt hoge rendementen. En al is de beurs van São Paulo onderhevig aan sterke schommelingen, toch biedt ze fraaie rendementsvooruitzichten. Heeft u een boontje voor individuele aandelen en bent u onvervaard, dan mag u in Telefônica Brasil beleggen.

 

Al kampt Brazilië nog steeds met een recessie en zijn de vooruitzichten van het land nog vrij onduidelijk, toch zal de nieuwe regering (ter vervanging van die van Dilma Roussef tegen wie een afzettingsprocedure wordt gevoerd) volgens de beleggers meer met de markten samenwerken. Daarnaast zijn de prijzen van bepaalde grondstoffen zoals ijzererts, staal, soja, suiker en koffie (die het land in grote hoeveelheden exporteert) opgeveerd. Tenslotte ziet het ernaar uit dat als gevolg van het Britse referendum en op een paar maanden van de presidentsverkiezingen in de VS het risico op een nieuwe renteverhoging tijdelijk is geweken. Goed nieuws voor beleggingen in groeilanden.

 

Het huidig niveau van de real tegenover de euro lijkt ons vrijwel correct. Ten opzichte van de dollar is de Braziliaanse munt echter lichtjes ondergewaardeerd. Gezien deze context is een tussenkomst van de centrale bank niet gerechtvaardigd. Integendeel, mocht de real iets duurder zijn, dan zou dit de inflatie helpen afremmen (die in mei nog 9,3 % bedroeg). Maar gezien de Braziliaanse economie over het 1e kwartaal in een recessie zat en de Braziliaanse centrale bank een te dure real wil vermijden, daar dit de competitiviteit in het buitenland zou drukken, kiest ze er toch voor om de markten te beïnvloeden met de bedoeling de waarde van de real terug te schroeven.

 

Op korte termijn blijft de situatie onzeker. Maar op langere termijn blijven we vertrouwen hebben.

 

Deel dit artikel