Analyse
Fed handhaaft leidende rente (tussen 0,25 en 0,50 %) 2 jaar geleden - vrijdag 17 juni 2016

Een beslissing die het gevolg is van diverse factoren.
Een rentestijging op middellange termijn blijft echter mogelijk.

Recentelijk werden een aantal ontgoochelende macro-indicatoren bekendgemaakt. Koren op de molen van de Fed-leden die voorstander zijn van het behoud van het huidig lage rentepeil. Zo klom het bbp in het eerste kwartaal met slechts 0,8 % (wat de centrale bankiers trouwens aanzette de groeivooruitzichten voor 2016 en 2017 terug te schroeven) en bleef de situatie op de arbeidersmarkt in mei vrijwel ter plaatse trappelen (het aantal jobs nam met slechts 38 000 toe).
Ook de vrees voor een mogelijke Brexit droeg hiertoe bij. Volgens de Fed zou een terugtrekking van het VK uit de Europese Unie namelijk een wereldwijde financiële en economische weerslag kunnen hebben (o.a. de opmars van de dollar ten opzichte van het pond en de euro, wat een negatieve impact zou hebben op de Amerikaanse economie).

 

Niettemin zou de leidende rentevoet op middellange termijn toch kunnen worden opgetrokken, al is een forse verhoging uit den boze.
Zes van de 17 gouverneurs en voorzitters van de regionale vestigingen van de Fed tippen op slechts één renteverhoging tegen 31 december. Volgens negen onder hen zal over die periode de rente tot twee maal toe hoger gaan.

 

Deel dit artikel