Analyse
Beurzen zetten herstel voort in mei 1 jaar geleden - dinsdag 7 juni 2016

In mei boekten beleggers in euro een winst van 2,6% op de internationale beurzen, waardoor hun verlies sinds begin 2016 nu nog slechts 0,5% bedraagt.

Amerikaanse aandelen blijven interessanter dan Europese. De economie in de VS heeft betere vooruitzichten, is sterk genoeg om de verwachte rentestijging te verwerken, en het aantrekken van de dollar baart ons geen buitensporige zorgen.

 

Op sectoraal vlak beleefden de grondstoffenprijzen na hun opmars van de voorbije maanden een terugval en wogen ze op de aandelen uit de staal- en non-ferro-sector. Toch is die nog altijd goed voor de sterkste prestatie sinds begin dit jaar.
Profiteer van de correctie om de nog altijd ondergewaardeerde aandelen van
Rio Tinto en Schnitzer Steel voor de lange termijn in portefeuille te halen.

 

Renteverhoging in de VS?

In de VS voedde een rist goede indicatoren (vooral aantrekken gezinsconsumptie) de verwachting dat de Amerikaanse economie zal versnellen in het 2e kwartaal. De betere vooruitzichten vergroten de waarschijnlijkheid dat de centrale bank haar leidend rentetarief verder zal opkrikken (op vergadering van 14 en 15 juni?). De Fed wil het economisch herstel en de financiële markten niet in gevaar brengen en zal dus uiterst behoedzaam te werk blijven gaan, maar de dollar zal t.o.v. de euro dus wellicht lichtjes overgewaardeerd blijven.

 

De ECB van haar kant blijft herhalen dat ze klaar staat om de economie nog meer te ondersteunen indien nodig. De Europese economie kampt nog altijd met een lage inflatieverwachting (1,6% tegen 2018), wat een eind onder de doelstelling is (iets onder de 2%). Als die verwachting realiteit wordt, zal de ECB niet anders kunnen dan haar extreem flexibel monetair beleid voort te zetten.

 

Ook t.o.v. het Britse pond verliest de euro terrein. Enkele weken voor het referendum over het behoud van het Britse lidmaatschap van de EU, lijkt het pro-Europese kamp toch een lichte voorsprong bijeengesprokkeld te hebben. Ook wij zijn ervan overtuigd dat het VK er alle belang bij heeft om in de Unie te blijven en zo invloed te kunnen blijven uitoefenen op de Europese regelgeving waaraan het toch zal moeten voldoen als het zijn toegang tot onze markten wil behouden. Anderzijds sloegen Britse opiniepeilingen in het verleden al vaker de bal mis en blijft het dus toch afwachten.

 

De grote verliezer in mei op de wisselmarkten was de Zuid-Afrikaanse rand. Naast de vrees voor een rentestijging in de VS (duurdere dollar), nam ook de vrees toe dat de kredietbeoordelaars de schuldrating van Zuid-Afrika verder zullen terugschroeven tot in de categorie van junk bonds. Op zijn huidige niveau is de rand sterk ondergewaardeerd t.o.v. de euro, wat de beurs van Johannesburg extra aantrekkelijk maakt als diversificatie voor uw portefeuille.

 

Beleggers zien het weer beter zitten

De beleggers maakten zich al meerdere maanden zorgen over een verhoging van de leidende rente in de VS, maar lijken nu toch positiever ingesteld. Zo lijken ze te beseffen dat een renteverhoging inhoudt dat de economie het best goed doet en de groeidynamiek zich doorzet. De S&P 500-index is opnieuw niet meer zo ver verwijderd van zijn historisch hoogtepunt. Ook de stijging van de olieprijs heeft de beursklim uiteraard in de hand gewerkt.

 

De Canadese beurs werd eveneens ondersteund door de hogere olieprijzen. Ze bleef in mei stabiel, wat toch een sterke prestatie is rekening houdend met de verwoestende bosbranden in Alberta, het hart van de Canadese oliesector. De branden zullen een negatieve impact hebben op de groei over heel 2016, maar zonder een nieuwe terugval van de olieprijzen (waar we niet van uitgaan) zal de economie zich snel herpakken. De onderwaardering van de munt en de nog altijd niet te hoge waarderingsniveaus van Canadese aandelen, maken 's lands beurs nog altijd koopwaardig.

 

De balans van de bedrijfsresultaten in het 1ste kwartaal valt ook best mee. De winsten van de Amerikaanse bedrijven (-6,7% in het 1ste kwartaal) daalden weliswaar voor het vierde kwartaal op rij, maar dat is vooral te wijten aan de malaise in de energiesector in het zog van de erg lage olieprijzen. De gepubliceerde winsten waren in 72% van de gevallen beter dan verwacht (in Europa overtrof slechts iets meer dan 50% van de bedrijven de verwachtingen en bedroeg de gemiddelde winstdaling 10%). En nu de olieprijs weer in de lift zit, zullen de Amerikaanse bedrijven al in het 3de kwartaal mogelijk weer aanknopen met winstgroei.

Deel dit artikel