Analyse
Voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 27 mei 2016

Europese aandelen gingen deze week mooi hoger.

Vrijdagmiddag sloot de Stoxx Europe 50 de week af op een winst van ongeveer 3 %, gestut door de energie- en banksector. Sinds het dieptepunt van 11 februari veerde de index met 14 % op. De Europese banksector (+5 %) werd opgepept daar nieuwe voorstellen worden verwacht van de ECB om het aantal dubieuze leningen af te bouwen.
De S&P 500 ging op weekbasis 1,8 % hoger. Ondanks het feit dat de rente mogelijks weldra zal worden verhoogd in de VS, zijn de markten niet ongerust. Volgens hen is de Amerikaanse economie nu immers sterk genoeg om de schok op te vangen.
De Bel 20 klom deze week met 4 % ten opzichte van een week voorheen. Bij de koplopers deze week vinden we aandelen die gevoelig zijn voor de evolutie van de grondstofprijzen (Bekaert, Nyrstar, Umicore…) en banken en verzekeraars (KBC, Ageas).
De olieprijs overschreed deze week de drempel van 50 USD. Hierdoor klom de oliesector met 1,5 %
De Europese staalsector ging er op weekbasis met 3,5 % op vooruit en Goldman Sachs handhaaft zijn koopadvies met betrekking tot ArcelorMittal (wij raden u aan het aandeel te houden).

 

– Bayer (houden) gaat bergaf sinds het zijn bod op Monsanto bekendmaakte (dat ons evenmin overtuigt);
– bpost (houden) werd vrijdag geschorst na geruchten over een mogelijke overname van de Nederlandse post. Bij het schrijven van dit artikel was het nieuws echter niet officieel bevestigd.
– D’Ieteren (verkopen) maakte beter dan verwachte kwartaalverkopen bekend. De impact van het sjoemelsoftwareschandaal lijkt al verdwenen. De winstgevendheid daarentegen dreigt af te takelen. De groep tipt voor 2016 nog steeds op een stabiele of zelfs een lichte daling van de winst (zonder belastingen en uitzonderlijke elementen).
– Fagron (vermijden) klom deze week met 10 % en rondde het eerste deel van zijn kapitaalverhoging af (tegen 5,7916 EUR per aandeel). Op het tweede luik van de kapitaalverhoging, dat over een paar weken zal plaatsvinden, zal het grote publiek kunnen intekenen (met voorkeurrecht). De kapitaalverhoging is een belangrijke maar nipte operatie. En ook erna zal de financiële situatie gespannen blijven. Het aandeel is duur en riskant.
– Gimv (kopen) verkocht alweer een belangrijk belang (±8,5 % van de waarde van zijn portefeuille!). Ditmaal gaat het om de participatie in de voedingsgroep Vandemoortele. Al begin dit jaar deden hierover geruchten de ronde. Als gevolg van de operatie nam de portefeuille in waarde toe. Het aandeel biedt een fraai dividendrendement van 3,5 % netto.
– De koers van Kinepolis (verkopen) werd deze week beïnvloed door geruchten (ondertussen ontkend) over de mogelijke aankoop van de Odeon-keten (actief in 7 landen, beschikt over 250 complexen, t.o.v. 46 voor Kinepolis).
– Nestlé (houden) dat lijdt onder de vertraging van de ontluikende markten en de terugvallende vraag vanuit deze regio's, kondigt nieuwe kostenbesparingen aan voor de volgende 3 jaar. Dit stelt de aandeelhouders enigszins gerust daar de groep er al 3 jaar niet in slaagt haar groeidoelstelling te halen.
– Novartis kampt met tal van uitdagingen en zal in de eerste plaats focussen op de medicijnen Cosentyx (psoriasis) en Entresto (hartfalen). Ook zal het pogen de verkopen van Alcon, zijn filiaal gespecialiseerd in oogaandoeningen, opnieuw op te krikken. Overigens meent de groep in staat te zijn om op langere termijn haar dividend verder op te trekken (dat sinds 1996 met gemiddeld 9 % per jaar klimt). Daarnaast overweegt ze haar belang van 33,3 % in Roche (houden) te verkopen.
– Peugeot (houden) stelde zijn toekomstige hybride oplaadbare motoren voor alsook zijn elektrische aandrijflijnen, die de autocontructeur ontwikkelde met zijn Chinese partner Dongfeng; doel is om in dit domein niet achterop te hinken ten opzichte van de concurrentie.
– Royal Dutch Shell (houden) zal nog maar eens 2 200 banen schrappen om nog meer kosten uit te sparen en nog meer synergieën te putten uit zijn fusie met British Gas.
– Seaspan (houden) heeft fors geleden onder de aankondiging van Deutsche Bank (dat zijn koersdoelstelling neerwaarts bijstelde) en de bekendmaking van zijn kapitaalverhoging zonder voorkeurrecht.
– Total (houden) bevestigt dat het tegen 2020 20 % van zijn activa wil besteden aan hernieuwbare energie. Op korte termijn zal dit geen positieve impact hebben op het resultaat. Ook tracht de groep haar gasproductie op te drijven.
– UCB (verkopen) verloor deze week 7 %. Het patent op Vimpat (epilepsie) wordt eens te meer betwist in de VS, terwijl het medicijn goed is voor 75 % van de verkopen in de VS en over het 1e kwartaal 19 % van de totale verkopen van UCB vertegenwoordigde. Bovendien is Vimpat één van de 3 sterproducten en dus een belangrijke groeimotor van UCB.

 

Op de agenda

– Maandag 30 mei: bbp van Zweden
– Dinsdag 31 mei: Bank of America en BlackRock ontmoeten hun beleggers. dividenduitkering van GTT (1,36 EUR bruto) ; inflatie en werkloosheid in de eurozone; vastgoedcijfers in de VS
– Woensdag 1 juni: dividenduitkering van Unilever (0,32 EUR bruto), Intel (0,26 USD brut) ; bbp van Brazilië, Zwitserland
– Donderdag 2 juni: Volkswagen ontmoet zijn beleggers; vergadering van de Europese centrale bank
– Vrijdag 3 juni: dividenduitkering van Sage (4,80 pence bruto) ; macrocijfers over de activiteit in de eurozone en de VS

Deel dit artikel