Analyse
Stijging Japans bbp met een korrel zout te nemen 2 jaar geleden - donderdag 19 mei 2016

De Japanse economie is over het eerste kwartaal met 0,4 % gegroeid.

Daar het Japanse bbp over het vierde kwartaal 2015 met 0,4 % was teruggevallen ten opzichte van het kwartaal ervoor, had een nieuwe daling in het eerste kwartaal het land opnieuw in een recessie geduwd. Het feit dat het bbp er over die periode dan toch op vooruitging, is dus goed nieuws. Toch valt dit met een korrel zout te nemen. Japanse aandelen blijven deel uitmaken van onze portefeuilles in het kader van een kortetermijnbelegging. 

 

Begin 2016 groeide de Japanse economie dankzij de overheidsuitgaven (+0,7 % vergeleken met het 4e kwartaal 2015), de gezinsuitgaven (+0,5 %) en de export (+0,6 %). Ook ziet het ernaar uit dat de consumptie (60 % van het bbp, groeimotor van de Japanse economie) verder zal toenemen.

 

De groei in het eerste kwartaal kon de terugval van het vierde kwartaal 2015 echter niet compenseren. Bijgevolg valt nog te bezien hoe de economie in de loop van het jaar verder zal evolueren. Vooral gezien de investeringen blijven achteruit boeren, wat erop wijst dat de economische actoren nog onvoldoende optimistisch zijn.

 

Bovendien werd het jaarbegin lichtjes opgepept door het feit dat 2016 een schrikkeljaar is, waardoor het eerste kwartaal een dag langer duurde.

 

Globaal gezien blijft de Japanse economie vrij zwak, gedrukt door de slabakkende binnenlandse consumptie en de vraag die wereldwijd aan de lage kant blijft.

 

Deel dit artikel