Analyse
Negatieve inflatie in de eurozone 1 jaar geleden - dinsdag 24 mei 2016

De inflatie in de eurozone klokte eind april af op -0,2 % t.o.v. eind maart (eind maart: 0 % t.o.v. eind februari).

De Europese centrale bank kan vrij opgetogen zijn over de conjuncturele evolutie in de eurozone, maar de afwezigheid van inflatiedruk blijft zorgen baren. Het beleid van negatieve rentevoeten en massale liquiditeitsverstrekking zal dus wellicht voortduren en de rendementen van obligaties in euro zullen belachelijk laag blijven.
Vermijd bijgevolg Europese obligaties.
Ook Europese aandelen zijn globaal genomen (er zijn uitzonderingen) niet koopwaardig.

 

Op jaarbasis daalde het peil van de consumptieprijzen in 12 van de 19 eurolanden, met grote verschillen van land tot land: zo is de inflatie sterk negatief in Spanje (-1,2 %), maar ligt ze in ons land (+1,5 %) niet eens zover uit de buurt van het officiële inflatiedoel van 2 %.

 

Hoewel de energieprijzen (-8,7 % op jaarbasis) nog altijd aan de basis liggen van de negatieve inflatiecijfers, blijft de inflatiedruk ook zonder energieproducten erg zwakjes en daalde hij in dat geval van 1 % eind maart naar 0,7 % eind april.

 

De eurozone slaagde er wel in om het overschot op haar handelsbalans te vergroten tot 53,9 miljard EUR in het 1ste kwartaal, t.o.v. 46,8 miljard een jaar eerder. De export daalde weliswaar met 1 % tussen 2015 en 2016, maar door de ingestorte olieprijzen lag de energiefactuur een stuk lager en ook de invoer daalde met 3 %.

 

Deel dit artikel