Analyse
Fed maakt zich op om leidende rentevoet op te trekken 2 jaar geleden - vrijdag 20 mei 2016

De Amerikaanse centrale bank is van mening dat het moment weldra aangebroken is om een nieuwe renteverhoging door te voeren.

De beslissing kwam er dankzij de fraaie evolutie van de Amerikaanse economie. Bijgevolg blijven Amerikaanse activa deel uitmaken van onze portefeuilles

 

De meerderheid van de deelnemers aan de recente vergaderingen van de Fed besloten dat indien de macro-indicatoren erop wijzen dat de economie in het tweede kwartaal sneller zal groeien, de arbeidsmarkt verder aansterkt en de inflatie blijft stijgen in de richting van de 2 %-doelstelling, de situatie zich er wellicht toe leent om de prognosevork van de leidende rente op te trekken.
De markten gaan er bijgevolg van uit dat er in juni één kans op de drie is dat een renteverhoging zal worden doorgevoerd.

 

Het is inderdaad zo dat behalve de economische groei in het eerste kwartaal (+0,5 % ten opzichte van het vorige kwartaal), de indicatoren in de VS positief zijn:
- er worden voldoende banen gecreëerd opdat het werkloosheidsniveau op 5 % zou worden gehandhaafd (bijna een situatie volledige werkgelegenheid);
- de industriële productie klom van maart tot april met 0,7 % (sterkste stijging op één maand tijd sinds november 2014). Over de volgende maanden zal de remonte van de olieprijs de industriële productie wellicht een duw in de rug geven.
- de consumptieprijzen klommen van maart tot april met 0,4 %. De jaarlijkse inflatie bedroeg bijgevolg 1,1 % in april, t.o.v. 0,9 % in maart, waardoor de 2 %-inflatiedoelstelling weer een stapje dichterbij komt.

 

Het vooruitzicht van een renteverhoging in de VS dreef de dollar hoger, tot 1,12 USD voor 1 EUR (we verwachten geen verdere stijging).

 

Deel dit artikel