Analyse
Dilma Rousseff geschorst 2 jaar geleden - donderdag 12 mei 2016

Na een wanhopige poging om de stemming van het Braziliaanse Lagerhuis tegen te houden en een marathondebat van 21 uur, heeft de Braziliaanse senaat de afzettingsprocedure van presidente Dilma Rousseff dan toch goedgekeurd.

Sinds begin 2016 konden Braziliaanse activa uitstekende prestaties neerzetten. Zo boekte de Braziliaanse beurs sinds begin dit jaar rendementen van bijna 30 % (in EUR) !
Gezien hun interessante waardering en het potentieel waarop het land kan bogen, mag u in het kader van een langetermijnbelegging en op voorwaarde dat u het hoger dan gemiddelde risico aanvaardt, inzetten op Braziliaanse aandelen. Beleg 5 % van uw portefeuille in het aandelenfonds
BNY Mellon Brazil Equity en 5 % in het obligatiefonds HSBC GIF Brazil Bond A.

 

Officieel is Dilma Rousseff vanaf nu niet meer de presidente van Brazilië en dit voor een periode van maximum 180 dagen. In die periode zal een procedure worden opgestart met het oog op de definitieve afzetting van Rousseff. In afwachting neemt vice-president Michel Temer de fakkel over.

De markten konden de schorsing wel smaken. Op die manier komt immers een einde aan zes lange maanden van politieke onzekerheid. Het land blijft echter kampen met allerlei diepgewortelde problemen, die niet van de ene dag op de andere zullen worden opgelost.

Bovendien is het geenszins zeker dat de nieuwe president succes zal oogsten daar ook hij met allerlei schandalen zou kunnen worden geconfronteerd. Daarnaast zal hij snel verlichtende maatregelen moeten nemen gezien de economische situatie alsmaar blijft escaleren.

Na een hoopgevende stijging van 1,2 % in februari verloren de kleinhandelsverkopen in maart immers opnieuw 0,9 % ten opzichte van de maand voorheen en kelderden ze met 5,7 % op jaarbasis.Deel dit artikel