Analyse
Griekenland: hier gaan we weer... 2 jaar geleden - donderdag 28 april 2016

De Griekse overheidsschuldencrisis is weer volop actueel.

Globaal gezien beleggen we nog steeds niet in de eurozone. Raadpleeg onze portefeuilles voor meer informatie over onze strategie. 

 

De Europese instellingen die Griekenland ter hulp snelden (IMF, ECB en Europese Commissie) vrezen ervoor dat de financiële situatie van het land wel eens opnieuw op de helling zou kunnen komen te staan. Bijgevolg vragen ze dat er noodmaatregelen zouden worden ingevoerd, mocht Griekenland van het pad afwijken. Athene weigert echter enige bijkomende besparingsmaatregelen, vraagt een nieuw politieke regeling en een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld.

 

Het feit dat de Griekse financiën eens te meer te wensen over laten, is geenszins verrassend: zo werd de laatste reddingsoperatie goedgekeurd op basis van overdreven optimistische vooruitzichten en doet de regering onvoldoende moeite opdat de hervormingen in het land effectief zou worden toegepast.

 

Bijgevolg dreigt Athene niet meer in staat te zijn zijn obligaties terug te betalen. Ook is het mogelijk dat de eurozone opnieuw maandenlang zal moeten vergaderen. En ditmaal is de situatie nog delicater gezien de enorme vluchtelingenstroom waarmee Griekenland worstelt.
Deze financiële aftakeling is de markten niet ontgaan. Zo klom de Griekse rente op 2 jaar tot 10,7 %. De rente op 10 jaar bereikte 9,0 %.

 

Overigens blijven de rendementen op staatsobligaties uit de rest van de eurozone enorm laag en dekken ze noch het risico op een financiële aftakeling in flink wat eurolanden, noch een terugkerende deflatiegolf (mogelijk gezien de stabiliserende olieprijs).

 

Deel dit artikel