Analyse
Forse vertraging van de Amerikaanse economie 2 jaar geleden - vrijdag 29 april 2016

In het 1e kwartaal is de economische groei op 0,5 % blijven steken ten opzichte van het 1e kwartaal 2015 (t.o.v. +1,4 % van het 4e kwartaal 2014 tot het 4e kwartaal 2015).

Desondanks blijven we in Amerikaanse activa beleggen. Doe dit via iShares Core S&P 500 UCITS ETF, of indien u liever op individuele aandelen inzet via AT&T, Cisco, General Electric, IBM, Intel, Texas Instruments en Western Union.

 

Wel blijven de gezinsuitgaven geleidelijk aan vooruitboeren (+1,9 %) en besteden de gezinnen een flink deel van hun vermogen aan vastgoed (+14,8 %).
De investeringen daarentegen boerden fors achteruit, afgestraft door de terugval van niet-residentiële investeringen (-5,9 %).

 

Ook het feit dat de voorraden afnamen, had een negatieve impact. De vraag is natuurlijk of de dit een teken is dat de bedrijven een vertraging van de vraag anticiperen (negatief voor de economie), dan wel of de productie in de volgende maanden zal opveren, om deze voorraden opnieuw aan te vullen (wat goed nieuws zou zijn).

 

Verder viel ook handelsbalans terug: de import trappelde vrijwel ter plaatse (+0,2 %) maar de export viel duidelijk terug (-2,6 %) als gevolg van de opmars van de dollar tegenover de grote munten.

 

Gezien deze cijfers zal de Fed waarschijnlijk gas terugnemen. Zo zal ze haar leidende rentevoet wellicht niet in juni optrekken, iets wat de markten na het laatste communiqué van de Amerikaanse centrale bank reeds anticipeerden.

 

Ondanks deze iets mindere start zou de Amerikaanse economie over heel 2016 dan toch met 2,3 % groeien dankzij de handhaving van de soepele monetaire politiek van de Fed, de goede situatie op de arbeidsmarkt en de loonstijgingen, die de koopkracht in de hand werken.

 

Deel dit artikel