Analyse
Eurozone geteisterd door deflatie in maart 2 jaar geleden - vrijdag 1 april 2016

Globaal gezien ging het prijzenpeil 0,1 % lager vergeleken met een jaar voorheen.

Dit is het gevolg van de energieprijzen die op een jaar tijd 8,7 % verloren.
Slecht nieuws voor de ECB. In maart 2015 begon de centrale bank immers staatspapier in te kopen, en dit net met de bedoeling om de deflatiegolf te bestrijden. Blijkt nu echter dat een jaar later hiermee nog geen korte metten werd gemaakt.
Bijgevolg zal de ECB wel verplicht zijn om haar soepele politiek nog een tijdlang te handhaven of zelfs om extra maatregelen te nemen.
Hoofdzakelijk beleggen wij niet in de eurozone. Raadpleeg onze strategie voor meer info over
onze portefeuilles. 

 

Volgens ons is er maar weinig risico op een langdurige deflatiegolf. Want na een erg slecht jaarbegin is de olieprijs immers beginnen te stabiliseren rond 40 USD. En al ligt dit veel lager dan de olieprijs van de eerste jaarhelft van 2015, toen een vat olie voor 60 USD werd verkocht, tegelijk naderen we stilaan de 50 USD van het tweede semester 2015.

 

Kortom, blijft een nieuw incident in de brandstoffensector uit, dan zal de impact van de energieprijzen op het algemene prijzenpeil wellicht afnemen.
Elders hebben de prijzen de neiging om hoger te gaan. Zo klommen de prijzen in de dienstensector op jaarbasis met 1,3 % terwijl dit voor de voedingssector 1,1 % was. Hoogst waarschijnlijk zal de inflatie dus later dit jaar opveren.

 

Deel dit artikel