Analyse
De Chinese export herstelt 2 jaar geleden - donderdag 14 april 2016

Voor het eerst in negen maanden groeit de Chinese export weer.

In maart is de Chinese export met 11,5 % toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Een deel van deze stevige hausse is echter toe te schrijven aan het feit dat het Chinees nieuwjaar (dat voor een algemene sluiting van de industrie zorgt) niet op dezelfde dag van vorig jaar werd gevierd.

 

Niettemin is dit cijfer ook het resultaat van stimuleringsmaatregelen van de overheid (daling rentevoeten, verlaging van de reserveverplichtingen voor banken) en een teken dat de wereldvraag toch zo slecht niet is.

 

Na enkele moeilijke maanden toont de Chinese economie dus opnieuw teken van leven en is er een algemeen herstel van de activiteiten. Dat alles klonk als muziek in de oren van beleggers. Na de publicatie van deze cijfers lieten de beurzen van Shanghai, Tokio, Sydney maar ook de Europese markten een mooie sprong optekenen.

 

Hoewel de uitdagingen voor China nog altijd enorm zijn en de wijziging van het economische model geen evidente zaak is, blijven we geloven in het potentieel van het land en beleggen we er ter diversificatie nog steeds een deel van onze portefeuilles.

 

Deel dit artikel