Analyse
Brentolie boven de 44 USD per vat 2 jaar geleden - vrijdag 15 april 2016

De stijging is zowel te verklaren door factoren aan aanbod- als aan vraagzijde.

Aanbodzijde

Het akkoord tussen Rusland en Saoedi-Arabië om hun productie te bevriezen werd positief onthaald, en alles wijst erop dat de OPEC zal volgen. Tegelijk kondigde Washington aan dat de Amerikaanse productie tegen 2017 met 560.000 vaten per dag zal dalen (veel Amerikaanse schalieoliebedrijven slagen er niet meer in om op een rendabele manier te produceren).

 

Vraagzijde

De totale catastrofe die velen verwachtten in de groeilanden is uitgebleven en onder meer de Chinese economische motor lijkt niet langer te sputteren. Het feit dat de Federal Reserve maar twee renteverhogingen meer verwacht dit jaar en dat het monetair beleid zowat overal ter wereld flexibel blijft, biedt aan de groeilanden wat ademruimte. En al trekt de wereldwijde vraag naar olie nu niet meteen spectaculair aan, ze blijft wel gestaag toenemen. Tenzij de eerstkomende bijeenkomst van de OPEC zou ontsporen, ziet het er dan ook naar uit dat de internationale olieprijzen zich rond hun huidige niveau zullen stabiliseren.

 

Daardoor zou ook het inflatiepeil de rug wat kunnen rechten in 2016 (zonder evenwel in de buurt te eindigen van de officiële inflatiedoelstelling van 2 % in o.a. de eurozone, de VS, het VK en Japan).
We blijven dan ook obligaties mijden van landen waar de reële rentevoeten negatief dreigen te worden en die een te hoog risico inhouden door de zware schuldenlast die ze torsen.

 

Deel dit artikel