Analyse
Brazilië: presidente Rousseff bijna de deur uit 2 jaar geleden - vrijdag 1 april 2016

De PMDB, de belangrijkste coalitiepartner van Dilma Rousseff, stapt uit de regering.

Hierdoor komt de positie van Dilma Rousseff nog meer in het gedrang. Niets is zeker maar de markten hopen ten zeerste dat de horizon eindelijk zal opklaren. Ondanks een stijging van 18 % sinds begin 2016 blijft de Braziliaanse beurs deel uitmaken van onze portefeuilles ter diversificatie. De real blijft ondergewaardeerd, al ging de munt 8 % hoger over dezelfde periode. En gezien de obligatierendementen aantrekkelijk blijven (de rente op 10 jaar is lichtjes teruggevallen maar bedraagt nog een fraaie 13,6 %), beleggen we tevens een beperkt deel van ons vermogen in Braziliaans staatspapier. 

 

De terugtrekking van de PMDB zou andere coalitiepartners kunnen aanzetten om het eveneens voor bekeken te houden, daar ze hun imago willen beschermen en liever niet worden geassocieerd met een regering, die met een groeiende impopulariteit kampt.

 

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek van de parlementaire commissie, die op 14 april zullen worden bekendgemaakt, zal mogelijks een afzettingsprocedure worden opgestart. Is dit het geval, dan moet de afzetting van de regering nog worden goedgekeurd door de Braziliaanse senaat. Het einde van de tunnel is met andere woorden nog niet direct in zicht.

 

Maar de markten, die hun wantrouwen tegenover de huidige regering nooit onder stoelen of banken hebben gestoken, hebben hoop. En na een rampzalig 2015 hebben de beurs van São Paulo en de real in 2016 opnieuw wat kleur gekregen.
Het mogelijk vertrek van Dilma Rousseff zal zeker niet alle problemen van tafel vegen maar zal de gezinnen, beleggers en dus de Braziliaanse economie wel opnieuw het vertrouwen inboezemen waar het land zo dringend nood aan heeft.

 

Deel dit artikel