Analyse
Bank of England handhaaft opnieuw het status-quo 2 jaar geleden - vrijdag 15 april 2016

De Britse economie kan dus blijven terugvallen op een flexibel monetair beleid.

We achten een Britse uitstap uit de EU (referendum op 23 juni) nog altijd weinig waarschijnlijk en blijven gunstig aankijken tegen Britse aandelen. Ze bieden hogere rendementsverwachtingen dan aandelen op het Europese vasteland, en dat bij een iets lagere volatiliteit. Britse aandelen blijven dan ook op post in onze portefeuilles, onder meer via het fonds Invesco UK Equity Fund A. 

 

Door de Brexitvrees dachten sommigen dat de Britse centrale bank zou opteren voor een renteverlaging. Maar ze liet alles dus bij het oude (haar leidend rentetarief bedraagt al 0,5 % sinds maart 2009) en geeft zo een signaal dat ze wel een lichte conjunctuurverbetering ziet, zonder evenwel blind te zijn voor het gevaar dat een eventuele Brexit (als het toch zo ver zou komen) kan wegen op de groei, op het Britse pond, en op Britse financiële activa.

 

Op wereldschaal lijkt het gevaar voor een harde landing van de Chinese economie wat te wijken en zendt ook de Amerikaanse economie hoopvolle signalen uit. Dat is een opsteker voor de grondstoffenprijzen, en bij uitbreiding voor de beurs van Londen, waar veel grote spelers uit de mijnbouw en uit de energie- en grondstoffensector noteren.

 

Sinds zijn dieptepunt op 11 februari jongstleden, klom de FTSE100-index al 15 % hoger en momenteel staat hij op zijn hoogste niveau van 2016.

 

Deel dit artikel