Analyse
Balans van de maand maart: licht herstel op de beurzen 2 jaar geleden - maandag 4 april 2016

De wereldbeurzen lijken de negatieve teneur die begin 2016 de markten overheerste van zich te hebben afgeschud.

De positieve kentering die zich in de tweede helft van februari inzette, heeft zich in maart verder gezet. Beleggers in euro wonnen in maart gemiddeld 2,5 % op de internationale beurzen. Sinds begin 2016 is de balans nog steeds negatief (-4,1 %).

 

Maart: degelijke maand

De voorzitter van de ECB Mario Draghi kondigde nieuwe maatregelen aan, de Fed blijft erg voorzichtig, de Bank of Japan is bereid haar economie nog meer te ondersteunen, de Chinese centrale bank aarzelt niet om extra initiatieven te nemen om het economisch herstel te boosten... Wereldwijd haalden de centrale banken afgelopen maand duidelijk alles uit de kast om beleggers gerust te stellen. En daar de grootste economieën het op zich niet zo slecht doen en het gevreesde rampscenario in de groeilanden uitbleef, is de risicoaversie ten aanzien van financiële activa opnieuw flink teruggevallen.

 

Ook de obligatiemarkten konden de vrijgevigheid van de centrale banken wel smaken. Zo bereikte de Duitse rente op 10 jaar 0,13 %. Nog nooit lag de rente op Duits staatspapier zo laag sinds het zich tijdens het laatste hoofdstuk van de Griekse crisis als dé vluchtwaarde bij uitstek kon laten gelden. Voor dezelfde looptijd kwamen de Franse en Belgische rente uit op minder dan 0,4 %. Een fenomeen dat niet enkel in Europa opviel. Zo dook de Japanse rente op 10 jaar eind februari in het rood en is ze vandaag nog steeds negatief. Daarnaast boert de staatsrente zowaar in alle groeilanden achteruit, vooral in Brazilië, waarvan het staatspapier door ratingbureaus het label "junk bonds" of speculatieve obligaties opgekleefd kreeg.

 

Voor de VS liggen de zaken lichtjes anders. De rente op 10 jaar flirtte er afgelopen maand met de 2,0 %-grens en viel er vervolgens terug tot 1,8 % dankzij het voorzichtig discours van Janet Yellen. De Fed wil immers een negatief effect op de markten alsook een remonte van de Amerikaanse dollar kost wat kost vermijden en daar is ze met glans in geslaagd. De euro, die begin maart minder dan 1,09 USD waard was, sloot de maand af op 1,14 USD.

 

Beurzen in goeden doen

De ingrepen van de centrale banken, de remonte van de olieprijs en de hoopgevende macro-economische indicatoren die wereldwijd her en der werden bekendgemaakt, zorgden ervoor dat vrijwel alle beurzen de maand maart met winst konden afsluiten. Enkel de beurzen van Londen, waar het debat rond een mogelijke exit van het VK uit de Europese Unie voor onrust blijft zorgen, van Parijs en van Zürich zetten mindere prestaties neer. Ook de ontluikende markten konden zich optrekken aan de belofte van de centrale banken om verder goedkope en overvloedige liquiditeiten in de economie te pompen.
Niettemin vertonen de beurzen nog altijd forse schommelingen. Ondanks de heropleving sinds midden februari moesten de meeste beurzen het eerste kwartaal toch in het rood afsluiten.

 

Grote winnaar: de grondstoffensector

De Chinese regering neemt immers maatregelen om de economie te stutten, wat een positieve impact zal hebben op de vraag naar koper, ijzererts,... Tegelijk lanceren mijngroepen als BHP en Rio Tinto herstructureringsmaatregelen om hun weerstandsvermogen op te drijven. Momenteel kijken we de kat uit de boom, in afwachting van een mogelijke verdere prijsstijging en kopen we in de grondstoffensector slechts Rio Tinto.

 

Oliesector boerde eveneens erg goed

De olieprijs veerde lichtjes op daar de markten hopen dat de grootste olieproducerende landen een akkoord zullen sluiten om zo de olieproductie binnen de perken te houden. De sector kampt namelijk vooral met een overdreven hoge productie t.o.v. de vraag. Onze koopfavoriet bij uitstek blijft Exxon.

 

Enige grote verliezer: farmasector

De nochtans defensieve branche kreeg duidelijk te maken met een aantal winstnemingen en neerwaartse herzieningen van brokers (Roche GS, AstraZeneca).

 

Europese banken trappelden min of meer ter plaatse

Al konden ze de relancemaatregelen van de ECB wel smaken, toch gooiden andere factoren roet in het eten: de strikte regelgeving, het uitblijven van een versnelling van de economische groei in Europa... Volgende aandelen mag u kopen: Barclays, UBS en BCP.

 

Stagnerende luchtvaartsector

Na een herstel in februari leed de luchtvaartsector onder de brutale aanslagen die de Belgische hoofdstad recentelijk troffen. Deutsche Lufthansa, dat 45 % van het kapitaal van Brussels Airlines in handen heeft, is één van de bedrijven die rechtstreeks lijden onder de terroristische bedreiging.

Deel dit artikel