Analyse
Zoals verwacht handhaaft de Fed haar leidende rente 2 jaar geleden - vrijdag 18 maart 2016

De belangrijkste Amerikaanse leidende rentevoet, de zogenaamde Federal Funds Rate, blijft tussen 0,25 en 0,50 %.

Al zal de Amerikaanse economie het noch in 2015, noch in 2016 uitstekend doen, toch zal de VS degelijk kunnen groeien en zal de economische groei er hoger uitkomen dan in de eurozone. Gezien het verwachte rendement op de Amerikaanse beurzen vrijwel te vergelijken is met dat van de Europese beurzen, maar het risico in de VS veel lager ligt dan in de eurozone, blijven we een deel van onze portefeuilles beleggen in Amerikaanse aandelen.

 

Hoewel een bestuurslid van de Federal Reserve de vork waartussen de rente fluctueert, wil opdrijven tot 0,50 - 0,75 %, kregen de andere leden die voorstander zijn van een status quo, gelijk. Hun argumenten waren: de nog steeds erg lage olieprijs, de zwakke inflatie (doelstelling van 2 % is zeker niet binnen bereik) en de volatiliteit op de markten, die het risico hoger drijft en op de wereldeconomie weegt.

Bovendien heeft de Fed er opnieuw op gehamerd dat gezien de economische omstandigheden de rentevoeten absoluut geleidelijk aan moet worden opgetrokken en dat deze nog zeker een hele poos op een erg laag niveau zouden blijven. Dus zelfs al vinden in 2016 één of twee renteverhogingen plaats, de Fed zal dit zeker duidelijk aankondigen daar ze er nauw op toeziet dat dit geen schadelijke impact zou hebben op de beurzen en de obligatierente hierdoor niet uit de pan zou rijzen.

De Amerikaanse markten reageerden opgelucht op de beslissing van de Fed. Ook zijn ze uw aandacht nog zeker de moeite waard. De dollar daarentegen ging een trapje lager (tot 1,13 USD voor 1 EUR). Op de obligatiemarkten flirtte de rente op 10 jaar in de loop van de week met zo'n 2 % maar viel ze uiteindelijk gauw terug tot onder 1,9 % (in onze ogen niet interessant).

 

Deel dit artikel