Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 25 maart 2016

Deze week stond uiteraard in het teken van de tragische terroristische aanslagen in Brussel.

Donderdagavond klokte de Bel 20 af op een verlies van 1,5 % ten opzichte van de vrijdag voorheen terwijl de Stoxx Europe 50 deze week 1,9 % moest inboeten.
Aan de andere kant van de grote plas bleef de schade beperkt. Als gevolg van winstnemingen, die gezien de markten vijf weken op rij klommen en de indexen een recordniveau bereikten vrij normaal is, ging de S&P 500 amper 0,7 % lager.

 

De toerisme- en luchtvaartsector kregen rake klappen.
In Europa boerden deze markten respectievelijk 3,2 % en 3,3 % achteruit.
De bankaandelen bleven deze week bergaf gaan (-3,8 %). Ondanks het fusieproject van de Italiaanse banken Banco Popolare en Banco Popolare di Milano blijven beleggers wantrouwig wat de soliditeit van de sector betreft.

 

– Accenture (houden) maakte een kwartaalresultaat bekend boven de verwachtingen. De groep trekt haar vooruitzichten op voor dit boekjaar. De koers flirt met zijn maximum maar behoudt potentieel.
– Aedifica (verkopen) kondigde nog maar eens een overname aan. Het gaat om een woonzorgcentrum in Aarschot. De betaling ervan gebeurt onder de vorm van nieuwe aandelen.
– Apple (houden) onthulde zijn nieuwigheden al waren er geen verrassingen: een nieuwe iPhone (SE) met een 4 inch-scherm die kleiner en goedkoper is dan de vorige, o.a. bestemd om marktaandeel te veroveren in China en India (waar een bitse concurrentie heerst door de erg goedkope smartphones).
– AXA (kopen) ziet zijn welbekende CEO Henri de Castries al in september (2 jaar vroeger) worden vervangen door Thomas Buberl, die al deel uitmaakte van het management. Buberl wil om de groei te bestendigen vooral focussen op de ontwikkeling van de on-line activiteiten en niet op grootschalige overnames. Het plan wordt op 21/06 bekendgemaakt.
– De kapitaalverhoging van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd (houden) werd op gang getrokken. Een oud aandeel geeft tot en met 7 april recht in te tekenen op een nieuw aandeel tegen 2,85 EUR. Teken niet in maar verkoop uw voorkeurrechten op de beurs of wacht eventueel de verkoop van de niet uitgeoefende voorkeurrechten (scrips) af.
– Exelon (houden) kon de overname van elektriciteitsverdeler Pepco eindelijk afronden (voor 6,8 miljoen dollar). De staat Washington herzag zijn mening daar de groep nieuwe garanties kon geven, o.m. op het vlak van investeringen. De overname is interessant op industrieel gebied maar de prijs ligt te hoog.
– Exmar (kopen) heeft het resultaat 2015 (bekendmaking eind januari) neerwaarts herzien. De nettowinst per aandeel bedraagt 0,18 EUR (i.p.v. 0,66 EUR). Redenen hiervoor zijn waardeverminderingen en de annulering van gekapitaliseerde kosten van diverse projecten. Deze puur boekhoudkundige elementen hebben echter geen impact op de liquiditeiten. Samen met het dividendsaldo (uitkering in mei) zal het totale dividend voor 2015 uitkomen op 0,22 EUR netto.
– GBL (houden) maakte mooie resultaten bekend, opgepept door de meerwaardes. Het dividendrendement bedraagt 2,9 % netto tegen de huidige koers. Maar de holding keert al 100 % van zijn recurrente winst uit en de portefeuille is correct gewaardeerd.
– IBA (verkopen) maakte na de eerste aankondigingen in februari een jaarresultaat bekend in de lijn van de verwachtingen. De winst (2,10 EUR per aandeel) werd opgepept door de verkoop van IBA Molecular. Voor 2016 tippen we op 1,17 EUR en een dividend van 0,26 EUR netto. Maar zelfs rekening houdend met de verwachtingen van de groep is het aandeel duur.
– Montea (verkopen) verwerft een splinternieuw logistiek complex in Willebroek dat werd ontwikkeld voor een Amerikaanse multinational. De betaling gebeurde door uitgifte van nieuwe aandelen.
–  De gedelegeerd bestuurder van Telecom Italia (verkopen) diende zijn ontslag in als gevolg van meningsverschillen met hoofdaandeelhouder Vivendi (-1,4 %, verkopen; houdt een belang aan van 24,9 %). Overigens speculeren we niet op een bod op de groep.
– TINC (kopen) kende een uitstekend tweede semester 2015 en is goed op weg om zijn prognoses voor het lopend boekjaar (dat uitzonderlijk 18 maanden telt en loopt tot 30 juni 2016) geformuleerd bij de beursintroductie in mei 2015 te overtreffen. Het dividend wordt tevens bevestigd.

 

Op de agenda

– Dinsdag 29 maart: gezinsuitgaven in Japan
– Woensdag 30 maart: algemene vergadering van Zurich Insurance, dividenduitkering van Nordea (0,64 EUR)
– Donderdag 31 maart: beleggersdag bij Nasdaq OMX; inflatie in de eurozone (maart)
– Vrijdag 1 april: dividenduitkering van Coca-Cola (0,35 USD bruto); werkloosheid in de VS (maart), werkloosheid in de eurozone (februari), ISM-index in de USA

 

Deel dit artikel