Analyse
Stijging moreel Duitse bedrijfsleiders en beleggers 2 jaar geleden - woensdag 23 maart 2016

De IFO-index, die naar het zakenklimaat peilt bij 7 000 Duitse bedrijfsleiders, is hoger gegaan. De ZEW-index, die het sentiment van de Duitse belegger meet, is eveneens geklommen

Hoewel de Duitse economie wel degelijk lijdt onder de vertragende wereldhandel, tonen de metingen van de IFO- en ZEW-index aan dat ze toch zal kunnen blijven rekenen op de Duitse binnenlandse vraag om verder te groeien.
Globaal beleggen we nog steeds niet in de eurozone. Raadpleeg
onze portefeuilles voor meer info over onze strategie.

 

Duitse bedrijfsleiders zijn vandaag optimistischer ingesteld over de economische situatie maar ook over de vooruitzichten voor de volgende maanden zijn ze enthousiast, vooral wat de industriesector betreft (in het bijzonder consumptiegoederen, winkels).

Nadat de bedrijfswereld werd getroffen door de vertraging van de wereldconjunctuur, wat een negatief effect had op de exportvooruitzichten, gaat het moreel van bedrijfsleiders stilaan opnieuw hoger. Dit is te danken aan het feit dat de gezinsuitgaven ondanks alles op peil blijven.

Ook het beleggersvertrouwen in de Duitse economie is aan de beterhand. Over de huidige conjunctuur zijn de gemoederen echter minder gunstig gestemd. De vertraging van de ontluikende economieën, de stijging van de olieprijs en de opmars van de euro op de wisselmarkten baren de beleggers zorgen. Overigens konden de nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Banken geen soelaas brengen.

 

Deel dit artikel