Analyse
Zweden: leidende rentevoet alweer verlaagd en nu zelfs negatief (-0,5 %) 2 jaar geleden - dinsdag 16 februari 2016

Officieel wil de Zweedse centrale bank de inflatie opkrikken, officieus wil ze vermijden dat de Zweedse kroon in waarde toeneemt.

Gezien de onderwaardering van de munt, de dynamische binnenlandse markt en de interessante waarderingsniveaus, zijn ook Zweedse aandelen interessant. Besteed er 5% van uw portefeuille aan via de tracker XACT OMXS30.
Voor meer info, raadpleeg
onze strategie. 

 

Op 11 februari verlaagde de Sveriges Riksbank haar leidend rentetarief nogmaals met 0,15 %, tot -0,5 % (t.o.v. +0,05 % in de eurozone). In tegenstelling tot de ECB, die enkel een negatieve depositorente hanteert op de overtollige tegoeden die de commerciële banken bij haar parkeren, gaat het in Zweden dus wel degelijk om een negatieve herfinancieringsrente (die banken betalen wanneer ze liquiditeiten nodig hebben of geld opnemen als het ware). Voor geld dat ze bij de Riksbank parkeren, betalen de Zweedse banken een negatieve rentevoet van -1,25 % (t.o.v. -0,30 % in de eurozone).

 

Officieel heeft de nieuwe rentedaling tot doel om de inflatie in de richting van het inflatiedoel van 2 % te stuwen, maar in werkelijkheid mikken de officiële inflatieprognoses al op een inflatiepeil van 2,1 % in 2017 en is het er de Riksbank vooral om te doen om de stijging van de Zweedse kroon af te remmen.

 

Maar met een van de meest dynamische economieën van Europa (groeiverwachting van 3,5 % in 2016 volgens de Riksbank) en een SEK die fors ondergewaardeerd is t.o.v. de euro, dreigt dat een gevecht tegen de bierkaai te worden.

 

Deel dit artikel