Analyse
Zuid-Afrikaanse rand: fikse terugval en hoge rente. Een opportuniteit? 2 jaar geleden - donderdag 25 februari 2016

De rand verloor 26 % op een jaar tijd en de obligaties in rand bieden hoge rentes van ongeveer 7 %.

Na zijn indrukwekkende daling heeft de rand een behoorlijk oplevingsvermogen, maar het kan enige tijd duren vooraleer die opleving er komt rekening houdend met de onzekerheden die Zuid-Afrika ondermijnen.
Vermijd dus obligaties in rand en verkies obligaties in Braziliaanse real. Ook hier is het risico hoog, maar de rentes zijn aantrekkelijker (ongeveer 10 % netto).
Als u niet terugdeinst voor een iets hoger risico, mag u 5 % beleggen van uw
fondsenportefeuille in Zuid-Afrikaanse aandelen (goedkoop, beter potentieel dan obligaties in rand). 

 

Waarom de rand is gekelderd

Zuid-Afrika is een grote uitvoerder van mijnproducten. De vertraging van de Chinese economie, een grote consument van grondstoffen, weegt op de sector en dus op de economie en op de rand.

 

En de stijging van de leidende rentevoeten in de Verenigde Staten doet de rand ook al geen deugd. Zolang de Amerikaanse rentes laag waren, zagen de beleggers in de obligaties in rand een mogelijkheid om een hoger rendement te krijgen. Nu ze een ietwat correctere rente in dollar krijgen, zijn ze minder geneigd om te beleggen in een risicovolle munt waarvan het surplus aan rendement lager is geworden.

 

De daling van de rand zou, tot slot, niet zo opmerkelijk zijn geweest als president Jacob Zuma niet in amper enkele dagen tijd twee ministers van Financiën bedankt had voor hun diensten. Oorzaak was hun plan om de overheidsfinanciën te saneren door de uitgaven te beperken. Een noodzakelijkheid volgens de economen en de markten, maar niet volgens de president.

 

Nog heel wat onzekerheid

De zwakke rand verhoogt de importkosten. Dat bemoeilijkt de strijd die de Zuid-Afrikaanse centrale bank voert tegen de inflatie. Die inflatie, die momenteel 5,2 % bedraagt, zou de komende jaren kunnen toenemen, wat de rand onder druk zou zetten.

 

Door de weinig enthousiast makende vooruitzichten voor 2016 plaatsen de ratingbureaus de door de Zuid-Afrikaanse overheid uitgegeven obligaties alsmaar meer in de speculatieve zone, wat het risico op een muntschommeling nog iets meer vergroot.

 

Deel dit artikel