Analyse
Welke monetaire politiek in de VS? 2 jaar geleden - vrijdag 12 februari 2016

Deze week richtte de voorzitster van de Federal Reserve, Janet Yellen, zich tot de commissie voor financiële diensten van het Amerikaanse Congres. Ze sprak geruststellende taal.

Uit haar toespraak kon men afleiden dat ondanks de matige macrocijfers die recentelijk werden bekendgemaakt, de Amerikaanse economie toch blijft groeien.
Amerikaanse aandelen blijven een must in onze gediversifieerde portefeuille. Gebruik onze
vergelijkingsmodule en ontdek welke aandelen koopwaardig zijn. Of raadpleeg onze strategie indien u in fondsen wenst te beleggen. 

 

De voorzitster benadrukt dat het aantal jobs fors is toegenomen en de werkloosheid opnieuw een normaal en duurzaam peil heeft bereikt. Volgens haar gaat de Amerikaanse economie een mooie toekomst tegemoet en zal ze zich in de volgende jaren nog verder ontwikkelen. Wel voegde ze eraan toe dat de economische vooruitzichten nogal onzeker zijn. De internationale conjuncturele evolutie vormt inderdaad een bedreiging voor de Amerikaanse economie. De financiële voorwaarden (terugvallende beurzen, stijging van de rente voor risicovolle kredietnemers, opmars van de dollar...) zijn tegenwoordig immers minder gunstig. Desondanks zou de economische groei de verwachtingen kunnen overtreffen, aldus Yellen.

 

Wat het prijzenpeil betreft, blijft de Fed optimistisch. Zo is de huidige zwakke inflatie te wijten aan de terugval van de grondstofprijzen. Als gevolg van een mechanisch effect zou de situatie in de loop van de volgende kwartalen echter moeten beteren. Bijgevolg voorziet Janet Yellen een geleidelijke stijging van de inflatie tot de 2 %-doelstelling effectief wordt bereikt.

 

Uit deze analyse blijkt dat de renteverhoging van december vorig jaar wel degelijk een goede beslissing was. Bijgevolg zou de leidende rentevoet in de volgende kwartalen verder moeten worden opgetrokken, tenzij zich plots een conjunctureel of financieel incident voordoet.

 

Deel dit artikel