Analyse
OPEC: er wordt toch al opnieuw gepraat... 2 jaar geleden - woensdag 17 februari 2016

Verantwoordelijken van Saoudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar zijn in Doha bijeengekomen en bereikten er een voorwaardelijk akkoord over het bevriezen van de olieproductie op het huidige niveau. Van een echte productievermindering is voorlopig nog geen sprake, maar hoop doet leven...

Dankzij de voorwaardelijke afspraken steeg de prijs voor een vat Brent-olie in de loop van dinsdag 16 februari tot boven de 35 USD, maar toch zijn de markten ontgoocheld.
De volgende aandelen blijven koopwaardig : 
Exxon, Chevron, Repsol en Encana (hoog risico).

 

Het erg lage niveau van de olieprijs is grotendeels te wijten aan een overaanbod en aan het feit dat de landen van de OPEC er al geruime tijd niet in slagen om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en het eens te raken over lagere productieniveaus (lees: om minder olie op te pompen). Op dat laatste vlak zit nu toch wat schot in de zaak en voor het eerst sinds 2014 werd er een akkoord bereikt tussen de oliezwaargewichten. Dat akkoord voorziet evenwel niet in een daling van de productie maar in het bevriezen ervan op het niveau van januari 2016, en op voorwaarde dat andere (concurrerende) landen hetzelfde doen!

 

Aangezien de Iraanse productie schommelt van maand tot maand is het evenwel weinig waarschijnlijk dat Teheran ermee akkoord zal gaan om zijn productie te handhaven op het huidige niveau, en staat het akkoord dus in feite meteen op losse schroeven. Om ervoor te zorgen dat het een echte impact zal hebben, zal er dus wellicht nog verder onderhandeld moeten worden.

 

Maar het goede nieuws is voorlopig dat er toch opnieuw gepraat wordt binnen de OPEC, wat als een signaal mag worden beschouwd dat de financiële problemen die de lage oliekoersen veroorzaken toch voldoende zwaar wegen om minstens te proberen elkaar te begrijpen. En al zal die bereidheid tot dialoog op korte termijn niet veel veranderen, misschien zullen de landen in kwestie er dan toch sneller in slagen om hun meningsverschillen te overstijgen indien de prijs voor een vat Brent-olie opnieuw zou uitzakken onder de 30 USD. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

 

Deel dit artikel