Analyse
India: enige grote opkomende economie die uw aandacht waard is? 2 jaar geleden - woensdag 24 februari 2016

Op lange termijn blijft het grote economische potentieel van India onmiskenbaar aanwezig.

Het wordt echter bijzonder moeilijk om dat potentieel daadwerkelijk te ontsluiten. Het heeft dus weinig zin om overenthousiast te raken over de mooie groeicijfers van de voorbije kwartalen. Begin 2010 liet de Indiase economie ook al recordcijfers van boven de 10 % optekenen, alvorens terug te vallen tot minder dan 5 % amper twee jaar later. Nu de hervormingen weer in het slop zitten en de roepie sterk overgewaardeerd is t.o.v. de euro, lijkt de Indiase beurs ons niet interessant.
NIET KOPEN. Raadpleeg
onze strategie en ontdek waar we wél beleggen. 

 

Weinig troeven

Lange tijd werden de groeicijfers in India overtroffen door die van buurland China, maar vandaag zijn de rollen omgedraaid: met een groei van 7,3 % in het 4e kwartaal 2015, deed de Indiase economie het immers beter dan de Chinese economie (6,8 %). India profileerde zich in 2015 zelfs als 's werelds meest dynamische grote economie.

 

Die prestatie heeft het te danken aan het feit dat zijn economie maar beperkt afhankelijk is van de wereldconjunctuur en vooral steunt op de sterke binnenlandse vraag. De vertraging in China, en de forse daling van de grondstoffenprijzen die eruit voortvloeide, is zelfs een zegen voor de Indiase economie, want ze drukt tegelijk de invoerkosten en de inflatiedruk. Dat ondersteunt de koopkracht van de gezinnen en het stelt de Indiase centrale bank in staat om haar leidend rentetarief te verlagen.

 

Op basis van die positieve elementen tippen sommige analisten zelfs al op groeicijfers van minstens 7 % voor de komende 10 jaar. En dankzij zijn jonge en groeiende bevolking, zijn er voldoende goedkope arbeidskrachten beschikbaar om van India het nieuwe "atelier" van de wereld te maken. Helaas heeft het land naast die gunstige demografische evolutie niet zoveel andere troeven waar het trots op mag zijn.

 

Lacunes

Om te beginnen, is India duidelijk minder ontwikkeld dan de rest van opkomend Azië. Bijna de helft van de bevolking werkt er nog in de landbouw, waar de productiviteit en de inkomens erg laag liggen. Met een scholingsduur van gemiddeld amper 4,4 jaar is er ook op het vlak van onderwijs nog veel werk aan de winkel. En ondanks de investeringen van de voorbije jaren, blijft de infrastructuur van het land sterk ontoereikend. Met een overheidsschuld van 66 % van het bbp en een begrotingstekort van 6,4 % voor fiscaal jaar 2014/15, beschikken de autoriteiten ook niet over de middelen om echt fors te investeren.

 

Om daar een mouw aan te passen, kijkt de overheid in de richting van de privésector en van buitenlandse investeerders. Maar de financieringsmogelijkheden voor Indiase bedrijven zijn beperkt door de kwetsbaarheid van de banken (waardoor ze niet te veel kredieten kunnen verstrekken) en door de weinig toegankelijke obligatiemarkt. En al zorgde de verkiezing van huidig premier Narendra Modi wel voor een opleving van de buitenlandse investeringen, de Indiase regelgeving blijft voor te veel hindernissen zorgen en de door Modi voorgestelde hervormingen worden geblokkeerd door het hogerhuis, waar hij geen meerderheid heeft.

 

Beleggers opnieuw ontmoedigd

De intrede van premier Modi had hoge verwachtingen gewekt bij de beleggers. De start van zijn beleid was ook bemoedigend, met 24 hervormingen in een jaar tijd, t.o.v. slechts 6 in 2013 bij de vorige regering. Het enthousiasme straalde toen ook af op de beurs van Bombay, die op 29 januari 2015 haar historisch hoogtepunt bereikte.

 

Maar al snel stak het complexe politieke systeem van India stokken in de wielen en werden de hervormingen tegengehouden in het hogerhuis. Ondanks het goede vormpeil van de Indiase economie verloren de beleggers hun geduld en dook de beurs van Bombay ruim 20 % naar beneden.

 

Deel dit artikel