Analyse
Amerikaanse industriesector boert opnieuw achteruit 2 jaar geleden - woensdag 3 februari 2016

In januari lag de ISM-index, die de industriële activiteit in de VS opmeet, voor de vierde maand op rij onder de 50, wat duidt op een krimp.

Maar verwacht wordt dat in het eerste kwartaal 2016 de consumentenuitgaven zullen opveren.

 

De sterke dollar en de wereldwijde economische groeivertraging blijven een nefaste impact hebben op de Amerikaanse industrie.
Wat de subindexcijfers betreft:
– de index die de werkgelegenheid in de industriële sector opmeet, is fors gekelderd en bereikte een dieptepunt sinds 2009 als gevolg van de moeilijkheden in de energiesector.
– de index die het aantal nieuwe bestellingen opmeet, veerde dan weer fors op. Bijgevolg is het mogelijk dat de situatie in de industriële sector in de loop van de volgende maanden stabiliseert.

 

Overigens hebben de gezinnen in december minder uitgegeven dan verwacht (stabiel ten opzichte van een maand voorheen), een ontgoochelend resultaat. Nochtans klommen de inkomsten van de Amerikanen in de loop van dezelfde maand met 0,3 %. De consument gaf immers de voorrang aan sparen. Zo is het sinds december 2012 geleden dat de Amerikanen zoveel hebben opgepot.

 

Ondanks het feit dat de voorzichtige houding van de consument de economische activiteit van het vierde kwartaal 2015 heeft afgeremd, valt in het eerste kwartaal 2016 beterschap te verwachten: de gezinsinkomsten blijven immers stijgen en de Amerikanen hebben de neiging een aanzienlijk deel van hun vermogen opzij te leggen.

 

Deel dit artikel