Analyse
Vat Brent-olie kost nu 30 USD 2 jaar geleden - donderdag 14 januari 2016

Over de afgelopen maand verloor de olieprijs nog maar eens 20 %. De koers bereikte zo zijn laagste punt sinds de lente 2004.

Ondanks deze daling blijven de OPEC-landen hun productiecapaciteit maximaal benutten. Overigens is Iran van plan in de volgende maanden zijn productie fors op te drijven, wat de situatie in de oliesector uiteraard niet vooruit zal helpen. Niettemin menen we dat Chevron, Exxon Mobil en Repsol gezien hun strategie deze fase zonder veel problemen zouden moeten kunnen doorstaan. Deze aandelen zijn volgens ons dan ook een koopje waard.

 

Alles wijst erop dat in 2016 de oliesector zal blijven kampen met een aanzienlijke overcapaciteit en dat de olieprijs op korte termijn niet zal opveren. Gezien de forse terugval van de oliekoers besloten talrijke bedrijven hun investeringen te bevriezen en voeren oliegiganten zoals BP personeelsafslankingen door.

 

Een aantal OPEC-leden maken zich duidelijk zorgen. Nigeria bijvoorbeeld, dat een spoedvergadering bijeenriep om de daling van de olieprijzen een halt toe te roepen. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn er echter van overtuigd dat hun strategie, die ze invoerden om hun marktaandeel af te schermen en de concurrentie klein te krijgen, wel degelijk een goede zet is. Bijgevolg zijn ze niet van plan om op korte termijn het roer om te gooien en gingen ze niet in op de Nigeriaanse uitnodiging.

 

Uiteraard is de daling van de energieprijzen goed nieuws voor de gezinnen uit de industrielanden. En zelfs als, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, hun koopkracht hierdoor niet toeneemt, toch kunnen ze zo een deel van hun inkomsten besteden aan andere zaken dan aan hun energie- en transportuitgaven, wat bijdraagt tot het rijkdomeffect. Voor de exporterende landen en de energiesector is de daling van de olieprijs echter slecht nieuws.

 

Deel dit artikel