Analyse
Russische roebel ligt op apegapen 2 jaar geleden - woensdag 6 januari 2016

De Russische roebel, slachtoffer van de zwakke olieprijs, brokkelt zowel tegenover de euro als tegenover de Amerikaanse dollar af.

Het ziet ernaar uit dat 2016 weer een moeilijk jaar wordt voor Rusland. Een nieuwe daling van het bbp valt te verwachten.
U doet er dus best aan om niet in het land te beleggen.
Voor een evenwichtige portefeuille, raadpleeg
onze strategie. 

 

Tegen 73 roebel voor 1 USD en meer dan 80 roebel voor 1 EUR sluit de Russische munt 2015 zeer verzwakt af. De Russische overheid hield rekening met een stabilisatie van de oliemarkt en is door de verdere verzwakking van de olieprijs verplicht om haar saneringspolitiek te behouden. Op Rusland, dat reeds in recessie is (verwachte economische krimp van zo’n 4 % in 2015), rusten trouwens nog steeds westerse sancties.

 

Tegelijkertijd heeft het land het nog steeds moeilijk om de veel te hoge inflatie onder controle te houden, niettegenstaande ze is gedaald van 16 % eind 2014 tot 12,9 % in december 2015 dankzij de inspanningen van de centrale bank. Het risico bestaat dat de inflatie weer stijgt door de zwakte van de roebel waardoor de prijzen voor geïmporteerde goederen toenemen.

 

Hierdoor kan de koopkracht van de Russische gezinnen, reeds onder forse druk, verder worden aangetast!

 

Deel dit artikel