Analyse
Paniek op de Chinese beurzen? 2 jaar geleden - donderdag 7 januari 2016

Voor de tweede maal op vier dagen tijd werden op de Chinese beurs de zogenaamde circuit breakers geactiveerd.

Aan de hand van deze nieuwe circuit breakers wordt de handel gedurende 15 minuten onderbroken als de toonaangevende CSI 300-index (300 belangrijkste bedrijven die noteren op de beurzen van Shanghai en Shenzhen), 5 % verliest. Gaat de index 7 % lager, dan wordt de handel voor de rest van de dag automatisch stilgelegd.
Toch hoeft u niet te panikeren als u in Chinese aandelen heeft belegd. Het is inderdaad zo dat de Chinese economie vertraagt. Ook ogen de volgende kwartalen niet rooskleurig. Bovendien worden Chinese aandelen meestal door kleine beleggers aangehouden, die gauw toegeven aan paniek, wat de volatiliteit op de Chinese beurs in de hand werkt. Dit is echter niets nieuws. Ook wordt hierdoor het potentieel op lange termijn van de Chinese beurzen niet in vraag gesteld. We blijven bijgevolg in Chinese activa beleggen.

 

Op maandag 4 januari werd vier uur na de beursopening de aandelenhandel onderbroken. En amper zeven minuten nadat de handel opnieuw werd aangevat, werd het einde van de beursdag ingeluid. Deze donderdag vond een gelijkaardig scenario plaats: de handel werd slechts 12 minuten na de opening onderbroken. En amper 2 minuten nadat de boel weer op gang kwam, sloten de Chinese beurzen voor die dag definitief hun deuren! Hoe kan dit nu?

 

Dit is het gevolg van drie factoren:

– technische factor
In plaats van de markten te sussen, scheppen de nieuwe circuits breakers alom paniek. De tijdelijke handelsonderbreking zorgt ervoor dat de beurs nog sneller bergaf gaat, waardoor de beursdag al gauw definitief wordt afgesloten. Bovendien zijn de 5 % en 7 %-drempel slecht gekozen: zo ging één van de belangrijkste indexen van de beurs van Shanghai sinds 2005 al meer dan 100 maal 5 % lager en onderging de index al meer dan 30 maal een koersdaling van 7 %!

 

– kalenderfactor
Al in juli 2015 heerste paniek op de Chinese beurzen. Om deze golf binnen de perken te houden, verboden de Chinese autoriteiten aandeelhouders die een belang van meer dan 5 % aanhouden in beursgenoteerde bedrijven, toen om hun aandelen binnen de zes maanden te verkopen. Gezien dit verbod op 8 januari wordt opgeheven, profiteren kleine beleggers er nu van om hun aandelen van de hand te doen alvorens de grotere aandeelhouders de gelegenheid krijgen dit te doen.

 

– conjuncturele factor
De evolutie van de yuan baart de markten zorgen. Zo is de paniek die donderdag losbarstte, te wijten aan de Chinese centrale bank die de referentiekoers van de yuan lager zette. Aan de hand van de devaluatie (1,5 % sinds begin 2016 ten opzichte van de dollar na een daling van 4,7 % in 2015) willen de Chinese autoriteiten de export en de economische activiteit een duw in de rug geven. De markten zien het initiatief echter als een teken dat de economie sneller aan het aftakelen is.

Deel dit artikel