Analyse
ECB laat op monetair comité van 21 januari haar beleid ongewijzigd 2 jaar geleden - dinsdag 26 januari 2016

Voorzitter Draghi zette wel de deur op een kier voor bijkomende maatregelen.

Het discours van Draghi lijkt ons weinig essentieels te veranderen.
Een verdere monetaire versoepeling zal immers geen impact hebben op de inflatie. De financieringsvoorwaarden voor zowel overheden, gezinnen als bedrijven zijn nu al extreem gunstig, dus we denken niet dat verdere maatregelen op dit vlak plots voor een groeiversnelling zullen zorgen.
We handhaven ons advies: vermijd aandelen en obligaties uit de eurozone.

 

Door de instorting van de olieprijs is de inflatiedruk nog altijd heel laag en zal het niet mogelijk zijn om vóór 2018 in de buurt te eindigen van de 2 %, nog altijd het officiële inflatiedoel van de ECB. Mario Draghi liet duidelijk verstaan dat er voor de ECB geen beperkingen gelden inzake de middelen of instrumenten die ze kan inzetten.

Concreet zou de centrale bank op 10 maart e.k. bijv. haar depositorente (vandaag al op -0,3 %) nog verder kunnen terugschroeven, haar activa-inkoopprogramma nog langer kunnen voortzetten (in december al verlengd tot maart 2017), of het bedrag van haar kapitaalinjecties (momenteel 60 miljard per maand) nog kunnen verhogen.

Door de deur op een kier te zetten voor zo'n maatregelen, speelt Draghi gevaarlijk spel. Want door hoge verwachtingen te creëren bij de financiële markten, wil hij een aantal nog aarzelende gouverneurs van nationale centrale banken ertoe overhalen om toch mee te gaan in een verdere versoepeling van het monetair beleid.

Maar door maatregelen voor te stellen die geen enkele impact zullen hebben op de olieprijs, en dus ook niet op de inflatie, neemt hij het risico de beleggers te zullen ontgoochelen (zoals in december) als hij er niet in slaagt om iedereen van zijn visie te overtuigen.

 

Deel dit artikel