Analyse
Duitsland: economie groeide in 2015 met 1,7 % 2 jaar geleden - vrijdag 15 januari 2016

De gezinsuitgaven klommen met 1,9 % en vormden afgelopen jaar de belangrijkste groeimotor.

In 2016 zal de economie volgens ons evenzeer groeien als in de afgelopen jaren (1,6 % in 2014, 1,7 % in 2015).
Niettemin vallen op de beurs van Frankfurt bitter weinig koopjes te doen.
U mag echter houden:
Allianz, BASF, BMW, Deutsche Post, E.On, Metro, Siemens

 

In 2015 kon het vertrouwen van de bedrijven en de gezinnen op peil blijven ondanks het feit dat er weer sprake was van een overheidsschuldencrisis (o.a. opnieuw vrees rond de Griekse situatie).
De handelsbalans blijft een aanzienlijk overschot vertonen, al nam de export trager toe (van 5,7 tot 5,4 %) als gevolg van de sancties tegen Rusland, de Chinese vertraging en de slabakkende economie in de groeilanden.

 

Terwijl alles erop wees dat het erg ongunstige demografisch profiel van Duitsland op termijn een nefaste impact zou hebben op de economie, zorgt de toegenomen toevloed aan migranten vandaag voor een geleidelijke trendommekeer. Maar opdat deze tendens effectief zou worden bevestigd, zal Duitsland deze nieuwkomers moeten integreren op zijn arbeidsmarkt en in zijn infrastructuur investeren (die na jaren van besparingen soms ontoereikend blijkt eens de economie opnieuw aantrekt).

 

Het land beschikt echter over voldoende middelen om hierin te slagen: zo boekte Duitsland in 2015 voor het tweede jaar op rij een begrotingsoverschot. Het ziet er dus naar uit dat de overheidsschuld in 2016 zal terugvallen tot ±68 % van het bbp. Bovendien kan Duitsland zich tegen erg lage rentevoeten financieren (negatief tot 6 jaar, minder dan 0,5 % op 10 jaar).

 

Natuurlijk is het alsnog de vraag of Berlijn van de huidige conjunctuur zal profiteren om in te zetten op de toekomst, dan wel of het land zal blijven focussen op financiële sanering. Maar de eerste aanwijzingen zijn alvast aanmoedigend: zo klommen de overheidsuitgaven in 2015 met 2,8 %.

 

Deel dit artikel