Analyse
Chinese economie: zwakste groei sinds 25 jaar 2 jaar geleden - dinsdag 26 januari 2016

De officiële cijfers stroken immers niet met de werkelijkheid.

Ondanks de economische vertraging die aan de gang is in China, blijft het langetermijnpotentieel van Chinese aandelen intact. Besteed er 10 % van uw portefeuille aan via het fonds Fidelity China Focus.

 

In het 4e kwartaal van 2015 nam het Chinese bbp met 6,8% toe op jaarbasis. Dat is de zwakste kwartaalprestatie sinds het eerste kwartaal van 2009. Over heel 2015 klokte de groei af op 6,9%, mooi in de buurt dus van het door de regering vooropgestelde cijfer van 7%.

Officieel hebben de autoriteiten de economische activiteit dus perfect aangestuurd en zijn ze hun groeidoelstellingen nagekomen. Maar iedereen weet dat officiële cijfers uit Peking niet noodzakelijk stroken met de realiteit. Want in werkelijkheid liet de Chinese economie haar zwakste groeistijging optekenen sinds 1990.

De vertraging is te verklaren door het einde van de investeringsboom, i.h.b. in de woningbouw (amper +0,4 % in 2015), en door de crisis in de industrie, waar de productie van basisproducten zoals cement en staal afneemt. De consumptie van de gezinnen biedt wel goed weerwerk, en de detailhandelsverkopen stijgen nog altijd met meer dan 10 % op jaarbasis, maar dat is onvoldoende om de vertraging van de investeringen en van de industrie op te vangen.

 

Deel dit artikel