Analyse
Canada: ontgoocheling in 2015… Beterschap in 2016? 2 jaar geleden - woensdag 13 januari 2016

De forse daling van de brandstoffenprijzen, en van de grondstoffenprijzen in het algemeen in 2015, vertaalde zich in een ontgoochelende groei in Canada.

Gezien haar huidige waarderingsniveau biedt de beurs van Toronto hogere verwachte rendementen dan die van de meeste eurolanden, terwijl het risiconiveau vergelijkbaar is. Ook is de Canadese dollar ±10 % ondergewaardeerd t.o.v. de euro. De vraagtekens rond de energiesector en de mate waarin de Canadese economie zich zal herpakken, wegen o.i. overdreven hard op de aandelenkoersen en op de munt.
Bijgevolg:
– beleg 5 % van uw portefeuille in de tracker
iShares MSCI Canada UCITS ETF.
– maar op de Canadese obligatiemarkt zijn we geen koper.

 

Economische groei en Canadese dollar omlaag

De grondstoffensector (vooral energie en brandstoffen) was één van de pijlers waarop het succes van de Canadese economie de voorbije jaren steunde. De sector is goed voor ±1/7 van het Canadese bbp en 5 % van de tewerkstelling, en de aandelen die ermee verband houden, vertegenwoordigen bijna 1/3 van de beurskapitalisatie in Toronto.

 

Geen wonder dus dat de Canadese economie het in 2015 niet makkelijk had. Naast de ingestorte brandstofprijzen, die wogen op de export en de handelsbalans in het rood duwden, kelderde ook de investeringsgraad in de sector en steeg de werkloosheid (7,1 % in november t.o.v. 6,6 % in januari).

 

Door al die negatieve berichten kwam de economische groei in 2015 amper uit boven de 1 %. Daarnaast zag de beurs van Toronto sinds begin 2015 al bijna 10 % van haar waarde verdampen.

 

De Canadese dollar had hieronder eveneens te lijden, alsook onder het vooruitzicht op hogere rentevoeten in de VS. In een jaar tijd verloor de munt 7 % t.o.v. de euro en 16 % t.o.v. de US-dollar.

 

Meer dan olie

– Maar Canada is een dynamische, gediversifieerde, open, concurrentiële en goed beheerde economie, met een vrij performante arbeidsmarkt. En er is zowel politieke wil als budgettaire manoeuvreerruimte om die economie te relanceren (regering kondigde al een uitgebreid programma aan).

– Daarnaast nam Canada in tegenstelling tot veel andere centrale banken nog geen onconventionele maatregelen en met een leidend rentetarief van 0,5 % zijn verdere rentedalingen nog mogelijk.

– Ook de vraag vanuit de privésector is sterk. Dankzij de stijging van de lonen en de beperkte inflatie blijft de koopkracht van de Canadezen toenemen. Het is een van de pijlers van de groei en zal dat op korte termijn wellicht blijven.

– Tot slot schenkt de onderwaardering van de Canadese t.o.v. de Amerikaanse dollar de Canadese bedrijven een concurrentievoordeel (de VS, waar de conjunctuur gunstig blijft, neemt 3/4 van de export af). En de export in de auto- en luchtvaartsector, de elektronicasector, de consumptiegoederen en de industriële uitrustingsgoederen is nu al mooi aan het stijgen.

– Daarnaast zal de toenemende export bedrijven stimuleren om meer te investeren. Naast de overheidsuitgaven en de vraag vanuit de privésector, zou de export (excl. energie) zich moeten ontpoppen tot een derde groeimotor. We verwachten een groeicijfer van zowat 1,8 % dit jaar, en van 2,2 % in 2017.

 

Deel dit artikel