Analyse
Werkloosheid en inflatie in de eurozone: wat is de ECB van plan? 2 jaar geleden - donderdag 3 december 2015

De Europese arbeidsmarkt kan maar traag herstellen. Een situatie die zou moeten aanhouden rekening houdend met de zwakke inflatie.

In oktober viel de werkloosheid terug tot 10,7 %. Dit is het laagste niveau sinds januari 2012. Het nieuws valt echter met een korrel zout te nemen. De Europese werkloosheid ligt immers twee maal hoger dan de werkloosheid in de VS. Ook is een overgroot deel van de werklozen vrij jong (de werkloosheid bij jongeren onder de 25 jaar steeg met 22,3 %).

 

In november bedroeg de inflatie in de eurozone 0,1 % ten opzichte van een jaar voorheen (eerste raming) en bleef ze stabiel ten opzichte van vorige maand. Dit is onvoldoende om de ECB gerust te stellen. Het zwakke inflatiepeil is grotendeels te wijten aan de dalende energieprijzen maar zelfs zonder hiermee rekening te houden, blijft de inflatie erg beperkt (amper iets boven de 1,0 %).

 

De 2,0 %-doelstelling ligt dus nog veraf en er zullen nog flink wat inspanningen moeten worden gedaan opdat de Europese economie opnieuw zou aantrekken en de arbeidsmarkt bijgevolg sneller zou herstellen.

 

De ECB zou deze donderdag (3/12) nieuwe maatregelen kunnen aankondigen.

 

Deel dit artikel