Analyse
Verschil tussen WTI en Brent miniem: waarom? 2 jaar geleden - woensdag 23 december 2015

De voorbije dagen is er nauwelijks nog verschil tussen de prijs voor een vat WTI-olie en die van een vat Brent-olie. Is er een verklaring voor die evolutie?

We verwachten op korte termijn weinig ingrijpende evoluties m.b.t. de olieprijs en we denken dan ook dat de prijs voor een vat Brent- en een vat WTI-olie in elkaars buurt zal blijven.
We blijven hoe dan ook in de oliesector beleggen en indien u zich niet laat afschrikken door de volatiliteit, dan mag u het aandeel van
Exxon Mobil (onze favoriet in de sector), Chevron of Repsol kopen.

 

Brent Crude is de naam van olie die in de Noordzee wordt ontgonnen en die dient als referentie voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. WTI of Texas Light Sweet is olie uit Texas. Deze prijs wordt aangewend als referentie voor alle olie afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.

Deze twee prijzen worden op de internationale markten bepaald en uitgedrukt in prijs per vat. Historisch gezien was er nooit een groot prijsverschil tussen de twee types. Daar kwam pas verandering in door de ontginning van schaliegas en aanverwanten in de Verenigde Staten. Daardoor bouwde de VS immers recordreserves op en nam het prijsverschil met de duurdere Brent hand over hand toe, tot zelfs 20 USD.

De zwakke wereldwijde economische groei en de recente opbouw van recordreserves aan olie hebben de prijzen doen kelderen (wet van vraag en aanbod). En intussen blijven heel wat spelers lustig olie oppompen. Zo werd er recentelijk binnen de OPEC opnieuw geen akkoord bereikt om de productie te verlagen. En aangezien die OPEC vooral uit Afrikaanse producenten en grote spelers uit het Midden-Oosten bestaat, weegt dit vooral op de prijs van de Brent-olie.

In de VS daarentegen is het veel minder interessant (lees: niet meer rendabel) geworden om olie op te pompen, zodat er hier en daar al minder wordt geproduceerd (en dat duwt de prijzen omhoog).

Resultaat: sinds een paar dagen gaan de twee olietypes tegen nagenoeg dezelfde over de toonbank.

 

Deel dit artikel